Dėl užrašo apie karą Gazos Ruože sulaikytas Izraelio futbolininkas buvo paleistas | Diena.lt

DĖL UŽRAŠO APIE KARĄ GAZOS RUOŽE SULAIKYTAS IZRAELIO FUTBOLININKAS BUVO PALEISTAS

  • 0

Turkijos teismas pirmadienį paleido teismo laukiantį Izraelio futbolininką, sulaikytą dėl to, kad per turkų aukščiausios lygos rungtynes parodė užrašą apie Izraelio ir „Hamas“ karą.

28-erių Sagivas Yehezkelis (Sagivas Jehezkelis), sekmadienį per „Antalyaspor“ ir „Trabzonspor“ varžybas įmušęs įvartį, parodė raištį ant riešo, ant kurio buvo užrašyta „100 dienų. 07/10“ ir šalia nupiešta Dovydo žvaigždė.

Turkijos prokurorai pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl įtariamo neapykantos kurstymo, o jo klubas „Antalyaspor“ nutraukė sutartį su puolėju dėl „elgesio, kuris prieštarauja jautriems mūsų šalies klausimams“.

Izraelis griežtai pasmerkė S. Yehezkelio sulaikymą, taip dar labiau pablogindamas abiejų regiono galybių santykius.

„Turkija tapo tamsiąja diktatūra, nukreipta prieš žmogiškąsias ir sporto vertybes“, – sakė Izraelio užsienio reikalų ministras Israelis Katzas (Israelis Kacas).

„Raginu tarptautinę bendruomenę ir tarptautines sporto organizacijas imtis veiksmų prieš Turkiją ir prieš jos politinį smurto ir grasinimų naudojimą prieš sportininkus“, – pridūrė jis.

Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai sakė, kad S. Yehezkelis vėliau pirmadienį grįš į savo gimtąją šalį. Turkijos televizija NTV sakė, kad Izraelis nusiuntė privatų lėktuvą, kuriuo naktį išskris sportininkas su savo šeima.

Užrašas ant S. Yehezkelio riešo raiščio buvo skirtas paminėti 100 dienų nuo Izraelio ir „Hamas“ karo pradžios. 100-ąją karo dieną pasaulis minėjo sekmadienį.

Duodamas parodymus policijai S. Yehezkelis sakė, kad norėjo atkreipti dėmesį į „Hamas“ paimtus įkaitus, bet neketino palaikyti karo.

„Nesu karo šalininkas“, – jo žodžius citavo privati naujienų agentūra DHA.

„Juk Gazos Ruože taip pat yra Izraelio karių, patekusių į nelaisvę. Esu tas, kuris mano, kad šis 100 dienų laikotarpis turėtų baigtis dabar. Noriu, kad karas baigtųsi. Todėl ir parodžiau tą užrašą“, – sakė jis policijai.

Nuo tos dienos, kai atvykau, niekada niekam nerodžiau nepagarbos. Tenorėjau atkreipti dėmesį į būtinybę baigti karą.

Izraelio karas prieš „Hamas“ Gazos Ruože prasidėjo po kruvino kovotojų spalio 7-osios išpuolio, per kurį, Izraelio duomenimis, žuvo apie 1 tūkst. 140 žmonių, daugiausia civilių.

Izraelis pradėjo nepaliaujamą karinę kampaniją, per kurią palestiniečių teritorijoje žuvo mažiausiai 23 tūkst. 968 žmonės, daugiausiai moterys ir vaikai, skelbia islamistų organizacijos „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija.

„Niekada nerodžiau nepagarbos“

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) laikomas vienu griežčiausių musulmonų pasaulio Izraelio kritikų dėl Gazos Ruože vykstančio naikinimo masto.

S. Yehezkelis parodė Dovydo žvaigždę – oficialų Izraelio vėliavos simbolį.

Jis sakė, kad niekada neketino įsitraukti į politiką, o rugsėjį pasirašęs sutartį su Viduržemio jūros pakrantėje įsikūrusios Antalijos klubu stengėsi gerbti Turkijos kultūrines ypatybes.

„Nuo tos dienos, kai atvykau, niekada niekam nerodžiau nepagarbos. Tenorėjau atkreipti dėmesį į būtinybę baigti karą“, – sakė jis.

„Antalyaspor“ pranešė, kad atleido S. Yehezkelį ir apkaltino jį „veikimu prieš mūsų šalies vertybes“.

„Mūsų valdyba niekada nepateisins elgesio, prieštaraujančio jautriems mūsų šalies klausimams, nesvarbu, ar tai kainuos čempionatą, ar trofėjų“, – sakoma klubo pareiškime socialiniame tinkle „X“.

Turkijos futbolo federacija (TFF) taip pat pasmerkė, anot jos, „visiškai nepriimtiną Yehezkelio elgesį“ ir teigė, kad „Antalyaspor“ sprendimas pašalinti žaidėją iš komandos buvo tinkamas.

Atskiro incidento metu Stambulo aukščiausios lygos ekipa „Basaksehir“ pranešė, kad pradeda drausminį tyrimą dėl kito Izraelio žaidėjo Edeno Karzevo už tai, kad jis socialiniuose tinkluose parašė „Sugrąžinkite juos [įkaitus] namo“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS