Popiežius ragino vengrus būti atviriems migrantams | Diena.lt

POPIEŽIUS RAGINO VENGRUS BŪTI ATVIRIEMS MIGRANTAMS

Popiežius Pranciškus sekmadienį, baigdamas trijų dienų vizitą Vidurio Europos šalyje, kurios nacionalistų premjeras laikosi griežtos antiimigracinės pozicijos, paragino vengrus būti atviriems migrantams.

Dešimtys tūkstančių žmonių sekmadienį susirinko į centrinę Budapešto aikštę, kur popiežius Pranciškus trečią ir paskutinę savo vizito Vengrijoje dieną aukojo mišias po atviru dangumi ir ragino visus, taip pat ir „turinčius politinę ir socialinę atsakomybę“, būti atviresniems.

„Padrąsinkime vieni kitus būti vis atviresnėmis durimis“, – sakė 86-erių pontifikas iš Argentinos, pridurdamas, kad „liūdna ir skaudu... matyti uždarytas duris“.

„Uždarytos mūsų egoizmo durys kitų atžvilgiu... durys, kurias uždarome tiems, kurie yra svetimi ar nepanašūs į mus, migrantams ar vargšams“, – sakė jis.

Liūdna ir skaudu... matyti uždarytas duris.

Per visą savo vizitą Budapešte – antrąjį po trumpo sustojimo 2021 metais – Pranciškus pabrėžė palankų požiūrį į tuos, kurie bėga nuo skurdo ar konfliktų zonų.

Toks požiūris labai skiriasi nuo Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano, kuris nuo 2010 metų, kai atėjo į valdžią, nuolat vartoja prieš migraciją nukreiptą retoriką, gindamas tai, ką vadina krikščioniškąja Europa.

Pasak vietos pareigūnų, sekmadienį popiežiaus mišių griežtai saugomoje Lajoso Kossutho (Lajošo Košuto) aikštėje, esančioje už parlamento ant Dunojaus kranto, pasiklausyti susirinko apie 50 000 žmonių.

„Jaučiuosi emocionaliai. Jis yra labai svarbus žmogus mano gyvenime“, – naujienų agentūrai AFP teigė 43 metų stebėtojas Ferencas Tothas (Ferencas Totas) po to, kai popiežius pro jį pravažiavo papamobiliu.

„Krikščioniška misija“

„Matyti popiežių iš taip arti yra kažkas nepakartojamo“, – sakė universiteto studentas Levente Kiss (Leventė Kis).

„Buvo gera matyti, kad popiežius išreiškė poziciją, kuri iš tiesų kviečia mus vykdyti mūsų krikščioniškąją misiją – remti žmones, išgyvenančius migracijos krizes, ypač karą Ukrainoje“, – pridūrė 21 metų jaunuolis.

Šeštadienį Pranciškus Budapešto bažnyčioje sakė kalbą pabėgėliams (daugiausia iš kaimyninės Ukrainos) ir vargšams.

V. Orbano vyriausybė priėmė žmones, bėgančius nuo Rusijos karo kaimyninėje Ukrainoje.

Tačiau aktyvistai sako, kad paramos sistema nepakankama, o Viktoro Orbano nuostata palaikyti ryšius su Maskva atbaido ukrainiečius.

41-oji tarptautinė Pranciškaus kelionė nuo 2013 metų, kai jis buvo išrinktas popiežiumi, vyksta tik Budapešte, Europos Sąjugos narės sostinėje, kur 39 proc. iš 9,7 mln. gyventojų yra katalikai.

Praėjusį mėnesį susirgęs bronchitu popiežius tris naktis praleido ligoninėje, todėl visas dėmesys buvo sutelktas į pontifiko sveikatą.

Nors dėl kelio skausmų turi naudotis neįgaliojo vežimėliu, Pranciškus kelionės Vengrijoje metu atrodo geros sveikatos.

Šeštadienį Pranciškus susitiko su Budapešto meru Gergely Karacsony (Gergeju Karačoniu) – aršiu V. Orbano oponentu.

Jis taip pat susitiko su vyskupu Hilarionu, kurį iš Rusijos Ortodoksų Bažnyčios išorės ryšių departamento vadovo pareigų nušalino Rusijos ortodoksų patriarchas Kirilas, ištikimas Kremliaus rėmėjas.

Paskutinę savo kelionės kalbą Pranciškus pasakys 16 val. (17 val. Lietuvos laiku) privačiame katalikų universitete Budapešte.

Į Romą jis grįš anksti vakare ir lėktuve surengs tradicinę spaudos konferenciją jį lydintiems žurnalistams.

Pranciškus yra antras popiežius, apsilankęs Vengrijoje po Jono Pauliaus II vizitų 1991 ir 1996 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

ano

palygikit biden su siuo popiezium ir bus aisku kad tai statytiniai identiski kaip ir visos marionetes istatytos i postus ???

tai

gaila sio tevuko priklausancio nuo vatikano uzgaidu kuris isvien su sionsatanystais kirsina tautas ir daro inkvizicine prievarta ir tai jau nepaslepsi mato visi uztat pradejo interneta blokuot ir pacius laikrascius su anglisku kom aiskiai parodant savo galia pries teisinga laisva zodi uz kuri d neteko gyvybes ir tas vyksta visur z=0

tiesa

bet ji net nepeikė, rusų invazijos. jam geriau matyti, žinoti , ir cenzūra jam negalioja
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS