K. Harris: dešinioji J. Bideno ranka | Diena.lt

K. HARRIS: DEŠINIOJI J. BIDENO RANKA

Kamala Harris tampa pirmąja moterimi JAV viceprezidente ir pirmuoju afroamerikiečių atstovu, užimsiančiu šias pareigas. Per puikią teisininkės, senatorės karjerą ji pelnė pripažinimą, tačiau tvirtos politikės įvaizdis yra ne tik jos stiprioji pusė, bet ir trūkumas.

Atsarginė prezidentė

Klausimas, ką viceprezidento pareigoms pasirinks kandidatas į JAV prezidentus, paprastai nėra išskirtinės svarbos. Tačiau šiemet Jungtinėse Valstijose daug kas vyksta neįprastai. Rinkimai buvo neįprasti dėl pandemijos dėl, kalbant daugelio lūpomis, JAV demokratijos ateičiai kylančio pavojaus ir dėl to, kad rinkimų dieną J.Bidenas tapo vyriausiuoju JAV istorijoje išrinktuoju kandidatu.

Inauguracijos dieną J.Bidenui bus 78-eri, tad, renkantis demokratų kandidatą į viceprezidentus, reikėjo paisyti, kad pastarasis būtų pajėgus perimti vadovavimą šaliai, jei eidamas pareigas prezidentas mirtų. Pats J.Bidenas, Baracko Obamos viceprezidentas pirmosios kadencijos metu, už pastarąjį buvo vyresnis devyniolika metų, o šiuokart viskas atvirkščiai: K.Harris prieš kelias ssvaites suėjo 55-eri.

J.Bidenas jau savo kampanijos pradžioje pareiškė norįs dešiniąja ranka matyti moterį. Po kelis mėnesius trukusių demonstracijų su "Black lives matters" šūkiu buvo logiška, kad geriausia, jei ja taptų ne baltaodė: taip pademonstruota, kad demokratų kandidatas siūlosi ne tik atstovauti afroamerikiečiams – jis su jais net pasidalija valdžia.

Atsižvelgiant į šias aplinkybes, ekonomikos profesoriaus iš Jamaikos ir iš Indijos kilusios krūties vėžio tyrimų srityje dirbančios mokslininkės dukra buvo idealus variantas. Tad su kandidato į viceprezidentus asmenybe susiję lūkesčiai šiemet yra dideli kaip niekada anksčiau.

K.Harris prezidento portretą papildo daugybe prasmių – ne tik dėl amžiaus, lyties, etninės kilmės, bet ir tuo, kad J.Bidenas yra iš šalies rytų, ji – iš vakarinės pakrantės.

K.Harris prezidento portretą papildo daugybe prasmių – ne tik dėl amžiaus, lyties, etninės kilmės, bet ir tuo, kad J.Bidenas yra iš šalies rytų, ji – iš vakarinės pakrantės.

Kietas riešutėlis

Ką amerikiečiai žino apie senatorę iš Kalifornijos K.Harris ir ko galima tikėtis iš šios pirmosios moters viceprezidentės?

Kaip jau minėta, užaugusi etnine prasme mišrioje šeimoje K.Harris pasaulėvaizdis nuo pat vaikystės buvo platus. Jos tėvų gimtines skiria ne tik daugybė kilometrų, bet ir kultūra bei tradicijos, ji turėjo pasirinkimą net ir religijos klausimais, mat lankė ir induistų šventyklas, ir baptistų bažnyčią.

Mokyklą K.Harris baigė Kanadoje, Monrealyje, o Oklandas, kur ji užaugo, ilgus metus buvo maištaujančių studentų ir "Juodųjų panterų" judėjimo tėvonija. Studentų maištus K.Harris išgyveno iš arti: tėvai ją dažnai pasiimdavę į Berklio universiteto miestelyje vykusius renginius.

Iki tapdama politike, Hovardo universiteto absolventė dirbo prokurore San Fransiske ir šiuo faktu bandė spekuliuoti kairieji Demokratų partijos radikalai, tvirtindami, esą ji – nekenčiamos rasistinės teisėtvarkos sistemos krumpliaratis. Atrodo, būti pioniere – K.Harris likimas ar logiškas kryptingos karjeros ir atkaklumo rezultatas.

Prieš tapdama pirmąja moterimi viceprezidente, ji jau buvo moterų emancipacijos ledlaužiu: 2010-aisiais K.Harris buvo išrinkta pirmąja Kalifornijos teisingumo ministre moterimi. Negana to, pagarsėjo ne nuosaikiais sprendimais, kuriuos koks mačistas galėtų vadinti perdėm švelniais, bet kategoriška pozicija. Pavyzdžiui, pasisakė už įstatymą, leidžiantį mokyklą ignoruojančių vaikų tėvams skirti net iki dvylikos mėnesių nelaisvės bausmę. Ji atkakliai gynė mirties bausmę, nors 2014 m. vienas Kalifornijos teisėjų pastarąją paskelbė prieštaraujančia konstitucijai.

Nors į Kapitolijų atsikraustė tik 2016 m., K.Harris jau seniai vadinama kylančia demokratų žvaigžde. Ekrano žvaigžde ji tapo per klausymus, kai Donaldo Trumpo pasiūlytiems kandidatams į svarbias pareigas užduodavo it skalpelis aštrius ir tikslius klausimus.

Kamala Harris. Scanpix nuotr.

Nepageidaujamos aplinkybės

Bene pagrindine, tačiau ir vienintele J.Bideno ir K.Harris sąjungos kliūtimi galėjo būti jos pačios ambicijos tapti demokratų kandidate į prezidentus, ir skirtingos pozicijos kai kuriais klausimais.

Savo laiku J.Bidenas nepalaikė idėjos rasinės segregacijos pabaigą vainikuoti sprendimu afroamerikiečius moksleivius vežioti mokykliniais autobusais į baltųjų mokyklas ir atvirkščiai. K.Harris teigimu, būtent šis sprendimas leido jai įgyti gerą išsilavinimą.

Tiesa, rinkimų debatuose blykstelėjusi tema greitai buvo pamiršta ir nustelbta J.Bideno pasiūlymo buvusiai konkurentei tapti jo prezidentinės komandos nare.

Dėme nepriekaištingos K.Harris reputacijoje galėjo būti ir jos meilės romanas su gerokai vyresniu, įtakingu politiku iš Kalifornijos Willie Brownu. Oponentai tikino, kad ne kvalifikacija, bet būtent šis ryšys jaunai teisininkei padėjo kilti karjeros laiptais.

Šiandien greta K.Harris – jos sutuoktinis advokatas iš Los Andželo Douglasas Emhoffas. 2019 m. sutuoktinių turtas buvo vertinamas 6 mln. JAV dolerių.

Kairiausia iš kairiausiųjų

Per rinkimų kampaniją D.Trumpas dažnai kalbėjo apie "komunistę Kamalą", kuri norėtų Ameriką paversti antrąja Kuba. Nors šie teiginiai  hiperbolizuoti, JAV ekonomistai, išanalizavę buvusios senatorės idėjas, konstatuoja: K.Harris iš tikrųjų yra gerokai toliau kairėje, nei to norėtų amerikiečių verslininkai.

Šią demokratų nuosaikia ir pragmatiška, partijos centrui atstovaujančia vadinamą politikę kongresmenų balsavimą nagrinėjanti organizacija "GovTrack" laiko "kairiausia iš visų senatorių" – dar kairesne nei Bernie Sandersas. Pasak "GovTrack", K.Harris rečiau nei kas kitas dalyvavo abiem partijoms priimtinos teisėkūros iniciatyvose.

JAV prekybos rūmų ekspertų teigimu, praėjusiais metais ji tik 29 proc. atvejų palaikė Amerikos kompanijų interesus: mažiau nei kuris nors kitas senatorius. Daugiausia narių vienijanti profsąjungų organizacija "AFL-CIO" teigia, kad K.Harris 100 proc. palaikė profsąjungoms naudingas iniciatyvas – radikaliausiuoju kongresmenu laikomas B.Sandersas šiame vertinime surinko tik 98 proc.

Anot ekonomisto Lee Ohaniano iš Kalifornijos mokslinių tyrimų centro "Hoover Institution", K.Harris ekonomikos vizija idealiai atitinka kairiojo demokratų partijos sparno idėjas.

Būsimoji viceprezidentė yra už pelno mokesčio didinimą, bet neapsiribotų tik J.Bideno siūlymu pakelti jį nuo 21 iki 28 proc. – siektų 35 proc.

K.Harris pasisako už tai, kad šeimos, kurių metinės pajamos viršija 100 tūkst. dolerių, ateityje mokėtų 4 proc. mokestį ir tokiu būdų esą būtų išplėstos galimybės didesniam ratui piliečių gauti nemokamas sveikatos priežiūros paslaugas.

K.Harris taip pat pasisako už 0,2 proc. finansinių sandorių mokestį. Ji – už tai, kad šeimoms, kurių pajamos nesiekia 100 tūkst. dolerių, gautų iki 6 000 dolerių mokesčių lengvatas – skirtingai nei europiečiams, Amerikos kontekste šios idėjos atrodo įspūdingos.

Mokesčių ir ekonominės politikos instituto skaičiavimu, šios priemonės biudžeto deficitą padidintų iki 200 mlrd. dolerių per metus – maždaug tiek pat, kiek po D.Trumpo mokesčių sumažinimo 2017 m. Tuo pat metu K.Harris būtų už didesnes investicijas į atsinaujinančios energijos projektus ir 2 000 dolerių išmoką koronovirusą išgyvenantiems amerikiečiams. Tai gerokai dosniau nei jau minėto B.Sanderso idėjos.

Apklausos rodo, kad dauguma amerikiečių J.Bideno ir K.Harris komandą laiko nuosaikiais, tačiau kai kurie nepriklausomi publicistai jau kalba apie į Baltuosius rūmus įžengsiantį Trojos arklį: kartu su nuosaikiuoju J.Bidenu į valdžios centrą ateis ir slapta kairiųjų lyderė K.Harris.

Tai kelia nerimą ekonomistams. "K.Harris neįvertina ekonomikos augimo svarbos", – mano L.Ohanianas, pastebėdamas, kad finansinių sandorių mokestis atsilieptų daugybei piliečių, kurių kas antras savo santaupas laiko investavęs į vertybinius popierius.

K.Harris kritikai įsitikinę, kad dabar didesnė našta įmonėms yra ypač pavojinga: JAV išgyvena didžiausią ekonominę krizę per beveik šimtmetį, dėl pandemijos darbą prarado 40 mln. piliečių ir nedarbas per pandemijos piką buvo pasiekęs 20 proc. – paskutinį kartą toks fiksuotas Didžiosios depresijos laikotarpiu. Šiuo metu ekonomika rodo atsigavimo ženklus – nuo liepos iki rugsėjo ketvirčio augimas buvo 7,4 proc., nedarbo lygis sumažėjo iki 8 proc. Mokesčių didinimas būtų it rankinis stabdys.

Kamala Harris ir Joe Bidenas. Scanpix nuotr.

Pergalės spalva

Tiesa, kol kas tai – nuogąstavimai, juolab kad J.Bidenas trykšta sveikata, energija ir nesuteikia progos abejoti, kad atidirbs visą kadenciją prezidento poste. Kitąmet sausį K.Harris taps ir, tikėkime, visus ketverius metus liks viceprezidente, taip suteikdama progos pasidžiaugti pažanga JAV lyčių lygybės srityje. Būtent tai kol kas akcentuoja ir ji pati.

Kitąmet sausį K.Harris taps ir, tikėkime, visus ketverius metus liks viceprezidente, taip suteikdama progos pasidžiaugti pažanga JAV lyčių lygybės srityje.

Paaiškėjus, kad dauguma JAV piliečių balsavo už J.Bideną, K.Harris Delaveryje pasakė savo pergalės kalbą. Šiai progai ji pasirinko baltą dizainerės Carolinos Herreros kelnių kostiumą su balto šilko palaidine ir vien dėl to pelnė audringus auditorijos aplodismentus.

Europoje balta spalva laikoma taikos ir monarchų simboliu, o JAV ji turi papildomos svarbos: laikoma XX a. pradžios sufražisčių judėjimo simboliu. Baltai drabužiais apsirengusios amerikietės protestuodavo prieš lytinę diskriminaciją, reikalaudavo rinkimų teisės moterims. Baltos spalvos kostiumu K.Harris išreiškė pagarbą šioms aktyvistėms ir tęsė demokračių tradiciją.

Tokį neverbalinį būdą savo pozicijai pareikšti pernai rinkosi ir JAV Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi bei kitos demokratės D.Trumpo metinio pranešimo proga. Vilkėdama baltą kelnių kostiumą 2016-ųjų Demokratų konvente pasirodė ir Hillary Clinton – tuokart ji buvo nominuota demokratų kandidate į JAV prezidentus. Balta apranga nukelia ir į 1984-uosius, kai viceprezidento posto siekė pirmoji didelės partijos atstovė moteris Geraldine Ferraro.

K.Harris pergalė rodo, kad per šiuos kelis dešimtmečius Jungtinėse Valstijose padaryta milžiniška pažanga lyčių lygybės klausimu, ir suteikia vilčių tikėtis, kad diena, kai moteris Baltuosiuose rūmuose  užims svarbiausią postą, ne už kalnų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

...cha,ji daltonike --neskiria spalvu ;afrikiete turetu juoda oda o ji rudaode . ir vyras ne negras,,Noredama pritraukti negru ir kitu spalvotu balsus [[bidenui ]]ji nusmuko iki palyginimo saves afrikiete valganti shikshnosparnius ,,,beeeee

atrodo ... kaip seneliu namu priziuretoja

Tai gales viena seneli priziureti ^

Idomu

Kodel ne kairioji ,o desinioji ranka. Jug rinkimu rezultatai nepaskelpti?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS