Didžiausia demonstracija Varšuvos istorijoje: 1 mln. žmonių susirinko protestuoti prieš vyriausybę | Diena.lt

DIDŽIAUSIA DEMONSTRACIJA VARŠUVOS ISTORIJOJE: 1 MLN. ŽMONIŲ SUSIRINKO PROTESTUOTI PRIEŠ VYRIAUSYBĘ

  • 40

Varšuvoje sekmadienį į mitingą protestuoti prieš konservatyviąją Lenkijos vyriausybę susirinko apie milijoną žmonių, pranešė miesto rotušės atstovė.

Mitingas surengtas likus dviem savaitėms iki spalio 15 dieną įvyksiančių visuotinių rinkimų.

„Tai neabejotinai didžiausia demonstracija Varšuvos istorijoje“, – naujienų agentūrai AFP sakė Monika Beuth (Monika Boit).

Opozicijos lyderis Donaldas Tuskas pradėdamas masines eitynes, kuriomis siekė padidinti savo politinės koalicijos galimybes per artėjančius parlamento rinkimus, šalininkams sakė, kad teigiami politiniai pokyčiai Lenkijoje yra neišvengiami.

„Niekas negali sustabdyti šios jėgos; šis milžinas pabudo, – Varšuvos centre susirinkusiai didžiulei miniai sakė D. Tuskas. – Tegul niekas iš valdančiosios komandos neturi iliuzijų: šis pokytis į gerąją pusę yra neišvengiamas.“

Jo vadovaujama Pilietinė koalicija žada gerinti santykius su Europos Sąjunga. Per pastaruosius aštuonerius metus, kuomet šalį valdė partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), šie ryšiai buvo gana įtempti.

Tai neabejotinai didžiausia demonstracija Varšuvos istorijoje.

D. Tuskas penkerius metus ėjo Europos Vadovų Tarybos pirmininko pareigas, prieš tai septynerius metus buvo Lenkijos premjeru.

Keturių partijų koalicija taip pat įsipareigojo vykdyti tolerantiškesnę politiką nei PiS vadovaujama nacionalistų vyriausybė.

Sudalyvauti „Milijono širdžių eisenoje“ iš visos Lenkijos autobusais atvyko tūkstančiai koalicijos rėmėjų. 4 km žygiui policija uždarė kai kurias miesto centro gatves. Žmonės minioje nešė nacionalines ir ES vėliavas.

„Kai matau šią širdžių jūrą, turiu gerą nuojautą, kad artėja lūžio akimirka mūsų tėvynės istorijoje, – sakė D. Tuskas. – Lenkija nusipelno geriau. Lenkija nusipelno geriausio.“

Lenkijos naujienų kanalo TVN24 kalbinti mitingo dalyviai teigė, kad eitynėse dalyvauja dėl savo vaikų, anūkų, moterų ir LGBTIQ bendruomenės žmonių, kurie nori gyventi modernioje, tolerantiškoje ir europietiškoje šalyje.

Naujausiose apklausose D. Tusko aljansas keliais procentiniais punktais atsilieka nuo PiS. Jis teigia, kad platesnė opozicija, kuriai priklauso Kairiųjų partija ir „Trečiasis kelias“, galėtų įveikti valdančiąją PiS ir suformuoti vyriausybę.

Panašiose Pilietinės koalicijos eitynėse birželį dalyvavo apie 500 tūkst. žmonių.

66 metų D. Tuskas prieš kelerius metus grįžo į Lenkijos politiką, siekdamas įkvėpti naujos gyvybės savo nykstančiai „Pilietinės platformos“ partijai ir pakeisti tai, kas, daugelio nuomone, yra pagrindinių teisių pažeidimas vadovaujant dabartinei vyriausybei.

GALERIJA

  • Didžiausia demonstracija Varšuvos istorijoje: 1 mln. žmonių susirinko protestuoti prieš vyriausybę
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (40)

tik ne Tuskas

Tuskas kaip ir Merkel yra putino subinlaižiai ir savo šalių išdavikai. . Ką sako Tuskas-iš anksto suderinta su Putinu. Lankiausi pas gimines Lenkijoje, tai Tuską keikia prakeiksmu už žlugdytą ekonomiką, armijos žlugdymą. Lenkijoje jaunimas ir vyresnio amžiaus žmonės tik už dabartinės vadžios perrinkimą. O skaičius galima parašyti bet kokius, net ir išgalvotus.

Tikiuosi, nevisi jie homoseksualistai...

Tikiuosi, nevisi jie homoseksualistai...

Skaitytoja

Pagaliau lenkai praregėjo, reptiloidų vyriausybė valdė Lenkiją.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS