Didžiausias pasaulyje prekybos susitarimas bus pasirašytas sekmadienį | Diena.lt

DIDŽIAUSIAS PASAULYJE PREKYBOS SUSITARIMAS BUS PASIRAŠYTAS SEKMADIENĮ

Šį savaitgalį penkiolika valstybių pasirašys ilgai lauktą bene didžiausią pasaulio prekybos susitarimą, sakė Malaizijos prekybos ir pramonės ministras.

„Šį sekmadienį įvyksiantis RCEP susitarimo pasirašymas taip pat parodys pasauliui, kad ASEAN kartu su mūsų partneriais taria „ne“ protekcionizmui ir „taip“ laisvajai prekybai“, – sakė Azminas Ali, omenyje turėdamas laisvosios prekybos susitarimą, pavadintą Regioninės išsamios ekonominės partnerystės sutartimi (RCEP).

Susitarime, kurio derybos truko aštuonerius metus, dalyvauja Australija, Kinija, Japonija, Naujoji Zelandija, Pietų Korėja ir dešimt valstybių, priklausančių Pietryčių Azijos valstybių asociacijai (ASEAN).

Susitarimas „suteiks postūmio regioninei prekybai“, sakė Vietnamo užsienio reikalų ministro pavaduotojas Nguyenas Quoc Dung.

Susitarimas bus pasirašytas nuo ketvirtadienio iki sekmadienio vyksiančių ASEAN susitikimų metu. Kai kuriuose internetu vyksiančiuose susitikimuose, kuriems pirmininkaus Vietnamas, taip pat dalyvaus ES, Indijos, Rusijos ir JAV atstovai.

Prieš metus per ASEAN susitikimus, vykusius Bankoke, iš RCEP nusprendė pasitraukti Indija, reikšdama susirūpinimą dėl vietos pramonės apsaugos.

Šį prekybos sandorį ASEAN pasiūlė sudaryti dar 2012 metais. RCEP plačiai buvo laikomas varžovu JAV remiamam susitarimui, dar žinomam kaip Ramiojo vandenyno regiono laisvosios prekybos sutarčiai (TPP).

Netrukus po to, kai prezidento postą užėmė Donaldas Trumpas, JAV pasitraukė iš TPP, jis tuomet buvo sumažintas ir pervadintas Visapuse ir pažangia Ramiojo vandenyno partnerystės sutartimi (CPTPP), ją ratifikavusios septynios iš 11 pasirašiusiųjų šalių.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

ogi

kinisko chlamo prigamins ir dar su vyrusu;;;;;

Skaitytojas

Aš tai su komunistais neprekiaučiau, jų prekių kokybė - visiškas šlamštas.

Liuks, SUPER.

viskas tik i nauda žmonėms

SUSIJUSIOS NAUJIENOS