Didžiosios Britanijos karalienė patvirtino teisės aktą dėl „Brexit“ atidėjimo | Diena.lt

DIDŽIOSIOS BRITANIJOS KARALIENĖ PATVIRTINO TEISĖS AKTĄ DĖL „BREXIT“ ATIDĖJIMO

Britų karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) oficialiai patvirtino įstatymą, kuriuo siekiama užkirsti kelią „Brexit“ be sutarties scenarijui, pirmadienį pranešė Lordų Rūmai.

Įstatymas įpareigos premjerą Borisą Johnsoną (Borisą Džonsoną) prašyti Europos Sąjungos trims mėnesiams atidėti „Brexit“, jei jam nepavyks iki spalio 19-osios sudaryti susitarimo su ES.

„EUWithdrawal6Bill“ gavo karališkąjį pritarimą“, – sakoma Lordų Rūmų paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame pranešime, kuriame minimas naujasis įstatymas.

B. Johnsonas sako, kad šis teisės aktas suriš jo rankas, jam mėginant išsiderėti naują susitarimą Briuselyje, o jo oponentai savo ruožtu tvirtina, jog tai yra būtina atsargumo priemonė, kuri padės išvengti ekonominės katastrofos.

Galiausiai sprendimą, ar leisti vėl atidėti „Brexit“, jei nepavyks susitarti dėl „skyrybų sutarties“, turės vienbalsiai priimti visų ES narių lyderiai.

Tačiau minimame įstatyme numatyta svarbių apribojimų, ką gali ir ko negali daryti britų premjeras. Tuo metu JK vyriausybė, pasak užsienio reikalų sekretoriaus Dominico Raabo (Dominiko Rabo), žada kreiptis dėl to teisės akto į teismą.

Toliau pateikiame pagrindines įstatymo, kurį B. Johnsonas vadina „pasidavimo“ dokumentu, nuostatas.

Spalio 19-osios terminas

Įstatymo tekste sakoma, kad jei iki spalio 19-osios vyriausybė nebus pasiekusi „skyrybų sutarties“ su ES, JK premjeras privalės prašyti Briuselio atidėti „Brexit“ iki 2020-ųjų sausio 31-osios.

Šis terminas nustatytas po ES viršūnių susitikimo, vyksiančio spalio 17–18 dienomis, ir dabar numatytos „Brexit“ datos – spalio 31-osios.

Vienintelė išimtis būtų, jei parlamentarai iki spalio 19-osios pritartų išstojimo iš ES be sutarties scenarijui, bet tai yra menkai tikėtina.

„Šio įstatymo tikslas yra užtikrinti, kad JK nepaliks Europos Sąjungos spalio 31 dieną neturėdama susitarimo, nebent tam pritartų parlamentas“, – sakė įstatymą pristatęs leiboristų parlamentaras Hilary Bennas (Hilaris Benas).

Tuo metu B. Johnsonas tvirtina nepritarsiantis jokiam „Brexit“ atidėliojimui ir sako, kad minimas teisės aktas kenkia vyriausybės pozicijai derybose su Briuseliu bei verčia Londoną priimti bloko sąlygas.

Laiškas ES Tarybai

Teisės akte taip pat yra laiško, kurį premjeras turės parašyti ES Tarybos pirmininkui Donaldui Tuskui, tekstas.

„Jungtinė Karalystė siekia tolesnio pratęsimo“, – sakoma tame laiške. Tekste taip pat priduriama, kad „Brexit“ gali įvykti ir anksčiau, jei iki sausio 31-osios būtų ratifikuotas susitarimas.

Dviejų dienų limitas

Pagal minimą įstatymą premjeras turėtų nedelsdamas priimti ES lyderių pasiūlymą atidėti „Brexit“ iki sausio 31 dienos.

Jei ES pasiūlytų kitokią datą, premjeras turėtų per dvi dienas priimti pasiūlymą.

Vienintelis kelias jo atsisakyti tokiu atveju būtų parlamento sprendimas nepritarti tokiam ES pasiūlymui.

Daugiau atidėliojimų?

Jei bus susitarta dėl „Brexit“ atidėjimo, vyriausybė iki lapkričio 30 dienos turės paskelbti ataskaitą, kurioje bus „paaiškinta, kokios pažangos pasiekta derybose dėl Jungtinės Karalystės santykių su Europos Sąjunga“.

Vėliau, iki sausio 10-osios, vyriausybė turės parengti kitą ataskaitą, kurioje būtų išdėstyti jos „Brexit“ planai.

Jei iki sausio 31 dienos vis dar nebus pasiekta susitarimo, įstatymas numato, kad „Brexit“ turėtų būti dar kartą atidėtas.

Teisės aktas įpareigoja vyriausybę informuoti apie situaciją bent kas 28 kalendorines dienas nuo vasario 7-osios iki kol bus pasiektas susitarimas su ES arba kol kitaip nenuspręs Bendruomenių Rūmai.

B. Johnsonas yra sakęs, kad šis įstatymas lems „Brexit“ atidėliojimą „potencialiai ilgiems metams“.

 

 

 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

jau

monarchams svyla padai ir si /melyno kraujo/ reptyloidine rase nezino ka daryt ir pravaldzius simtmecius teks pasuot ir daryt referenduma kitu atveju gali buti kaip jav o tai nieko gero nezada abiem pusem....

Tai

Tai seneliai jau tas pats kas ateina i svecius ko papraso ta tvirtina ispradxiu patvirtino kad parlamentui nedirbt ir iseiti be sutarties dabar patvirtino kad neiseti be sutarties

SUSIJUSIOS NAUJIENOS