Dievo Motinos katedra: liko metai iki atidarymo | Diena.lt

DIEVO MOTINOS KATEDRA: LIKO METAI IKI ATIDARYMO

  • 4

Po metų, 2024-ųjų gruodžio 8-ąją, švenčiant Marijos Nekaltojo Prasidėjimo iškilmes, Paryžiaus simbolis Dievo Motinos katedra vėl atvers duris. Į gaisro nuniokotos gotikos šventovės atidarymo šventę planuojama pakviesti popiežių.

Atidarymą teko nukelti

Į UNESCO paveldo sąrašą įtrauktą, dar XII a. pradėtą statyti objektą gaisras nusiaubė 2019 m. balandžio 15 d. Net ir praėjus beveik penkeriems metams po nelaimės trys tyrimą atliekantys teisėjai vis dar aiškinasi, kas jį sukėlė. Atlikus pirminį tyrimą paaiškėjo, kad tai greičiausiai buvo nelaimingas atsitikimas, o viena iš versijų – elektros sistemos gedimas arba neužgesinta cigaretė.

„Laikysimės termino“, – kartu su žmona apsilankęs restauruojamoje katedroje pažadėjo Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas. Katedroje iškeltos didžiulės ąžuolinės sijos, paskui bus iš naujo uždengtas stogas, vyksta navos ir chorų vietų tvarkymo darbai.

Iš pradžių prezidentas žadėjo, kad katedra bus atstatyta per penkerius metus – iki kitų metų vasarą vyksiančių Paryžiaus olimpinių žaidynių. Tačiau paaiškėjus, kad atstatymas gali trukti kur kas ilgiau, prezidentas nustatė naują terminą.

Penkerių metų termino buvo atsisakyta, kai keletą mėnesių buvo atidėti restauravimo darbai, nes per gaisrą išsilydė daugiau kaip 300 t švino stoge, o visa aplinka buvo užteršta nuodingomis dalelėmis, kurias ne taip lengva pašalinti.

Pirmąją žiemą dėl stipraus vėjo pareigūnams teko kelis kartus stabdyti darbus, o 2020-ųjų pradžioje Prancūzija, kovodama su koronaviruso plitimu, paskelbė karantiną.

Turistams: iki gaisro Dievo Motinos katedra buvo vienas labiausiai lankomų Paryžiaus objektų. / „Wikipedia“ nuotr.

Specialistų armija

Kad Prancūzijos sostinės panoramoje vėl pasimatytų vienas ryškiausių jos akcentų, katedros smailė, pačioje katedroje dirbo šimtai darbininkų, dar bent 500 triūsė kitur: architektai, archeologai, paminklosaugininkai, akmentašiai, stogdengiai, kalviai, stiklo meistrai, 3D modeliuotojai, koordinatoriai, informatikai, net vienas generolas. Geologai tyrė sulūžusios konstrukcijos akmenis – vėliau karjeruose ieškota analogiškų. Restauratoriai visą vidinį mūrą, 42 tūkst. kv. m, padengė lateksu – kad būtų galima pašalinti suodžių daleles ir šimtmečius kauptą purvą.

Nauja smailė yra identiška ankstesnei, kurią XIX a. buvo sukūręs architektas Eugene’as Viollet-le-Ducas.

Nauja smailė yra identiška ankstesnei, kurią XIX a. buvo sukūręs architektas Eugene’as Viollet-le-Ducas. Iki metų pabaigos ąžuolinė konstrukcija turėtų pasiekti 96 m aukštį. Prieš nuimant pastolius, smailė bus padengta švino ornamentais. Vėliau bus užbaigti kiti katedros elementai, o paskui bus galima pradėti stogo rekonstrukciją.

Anksčiau buvo skelbta, kad katedros špiliui atstatyti prireiks nuo 1 000–2 000 ąžuolų, kurių amžius 150–200 metų. Iškart po gaisro E. Macronas paskelbė, kad ši katedros dalis – vienas sudėtingiausių pastato elementų, bus pakeista modernia konstrukcija. Tačiau 2020 m. liepą jis pranešė, kad bokštas vis dėlto bus atkurtas lygiai toks pat kaip 1859 m. pastatytas pirmtakas.

Medžiai turėjo būti nuo 50 iki 90 cm skersmens ir nuo 8 iki 14 m aukščio. Ąžuolai turėjo būti nupjauti iki kovo pabaigos, kol kamienu į viršų dar neprasisunkė sula, kitaip mediena bus per šlapia. Prieš išpjaunant iš jų sijas, kamienai turėjo per aštuoniolika mėnesių išdžiūti.

„Sipa“ / „Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.

Šiuolaikiniai akcentai

Prieš nuimant pastolius nuo remontuojamo statinio, smailė bus padengta švino ornamentais. Vėliau bus užbaigti kiti katedros elementai, o paskui bus galima pradėti stogo rekonstrukciją. Siekiant užkirsti kelią galimoms analogiškoms nelaimėms, medinės konstrukcijos bus specialiai apdorotos, įrengta priešgaisrinių sienų, sprinklerinė gaisro gesinimo sistema.

E. Macronas sakė, kad bus skelbiamas konkursas šešiems šiuolaikiniams katedros vitražams sukurti. Tai vienintelis XXI a. akcentas istoriniame objekte, kuris kitu atveju bus atstatytas toks pat, koks buvo.

Iš pradžių planuota, kad katedra bus atidaroma palaipsniui, tačiau vėliau nuspręsta jos duris atverti vienu ypu. Paryžiaus centre bus įkurtas muziejus, skirtas Dievo Motinos katedrai, jos istorijai, menui ir nuolatinei rekonstrukcijai. Planuojama, kad šventovė, kurioje anksčiau kasmet apsilankydavo apie 12 mln. lankytojų, bent pirmaisiais metais po atidarymo sulauks keliais milijonais daugiau lankytojų.

GALERIJA

  • Dievo Motinos katedra: liko metai iki atidarymo
  • Dievo Motinos katedra: liko metai iki atidarymo
  • Dievo Motinos katedra: liko metai iki atidarymo
„Sipa“ / „Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Tiesa

DIEVAS MOTINOS NETURI TODEL KAD JIS VISO KO DIEVAS KUREJAS IR TOS PACIOS MARIJOS-KUREJAS KO TIK NEPRIGALVOSITE, KAD ZMONES PASTOVIAI GYVENTU MELE??? DARBO VIETAS STATYKITE ,KAD ZMOMES GALETU ISMOKTI DIRBTI IR SAVO MOTINOM NAMUS STATYTU,O NE I PRIEGLAUDAS VEZTU

tai

buvo satanystu darbas ir kad nepasikartotu butina konkreti apsauga dargi is oro tykekimes kad po 1metu bus viskas gerai ir su Motyna griz ir Sunus ko visi tikri krikscionys laukiame -;;-;;-;;-

Anonimas

Galima tik įsivaizduoti kokia ten buvo betvarkė, kad sugebėjo ne tik padegti , bet ir ir sudeginti. Kokia ten pas juos priešgaisrinė apsauga ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS