Draudimas – nė motais: Turkijoje surengtos LGBTIQ eitynės | Diena.lt

DRAUDIMAS – NĖ MOTAIS: TURKIJOJE SURENGTOS LGBTIQ EITYNĖS

  • 11

Turkijos aktyvistai, nepaisydami draudimo, sekmadienį Stambule surengė kasmetines homoseksualų eitynes.

Keli šimtai demonstrantų, mojuojančių vaivorykštės spalvų vėliavomis, surengė mitingus po to, kai jiems buvo uždrausta įžengti į kultinę Taksimo aikštę – 2013 metais vykusių antivyriausybinių protestų vietą.

Konservatyviajam prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui (Redžepui Tajipui Erdohanui) gegužę laimėjus balsavimą dėl savo valdymo pratęsimo iki 2028-ųjų, Turkijos LGBTIQ bendruomenė baiminasi didesnio spaudimo.

Šių metų eitynės prasidėjo ir baigėsi anksčiau nei tikėtasi, o, pasak vietoje buvusių naujienų agentūros AFP žurnalistų, gatvių susirėmimų ar policijos smurto nebuvo. Pasak protestuojančių grupių, buvo sulaikyta daugiau kaip 40 aktyvistų. Policija sustiprino saugumą Taksimo aikštėje ir aplink ją.

Organizacijos „Žurnalistai be sienų“ (RSF) Turkijos padalinio atstovas Erolas Onderoglu (Erolas Enderohlus) kritikavo policijos vykdomą žurnalistų blokadą beveik visuose šioje aikštėje vykstančiuose socialiniuose renginiuose.

„Realybė tokia, kad žurnalistų teisės pažeidžiamos savavališkai“, – rašė jis tviteryje.

R. T. Erdoganas prieš rinkimus ir po jų kaltino pagrindinę Turkijos opozicinę Respublikonų liaudies partiją (CHP) ir jos sąjungininkus pasisakant už LGBTIQ, o savo šalininkams žadėjo, kad ši bendruomenė niekada nepateks į jo islamiškų šaknų turinčią partiją.

„Stiprindama prieš LGBTI nukreiptą retoriką, vyriausybė padėjo pakurstyti išankstinį nusistatymą, padrąsindama Turkijoje veikiančias prieš LGBTI nukreiptas grupes, kai kurioms jų paraginus prieš LGBTI bendruomenes panaudoti smurtą“, – penktadienį perspėjo Europos Tarybos žmogaus teisių komisaras Nilas Muizniekas.

„Prisidengdamos šeimos vertybių apsauga, valdžios institucijos atima iš LGBTI žmonių teisę laisvai gyventi“, – pridūrė jis.

Gairės: Turkija, LGBTQ, eitynės
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

M

Ar mūsų nedalyvavo?daug cia tokių ir seime kiurkso?

supakuos

turkai tuos iškrypėlius ................ arba pavers migrantais išsiuntę ES link

tik pirmyn

Šaunuoliai.Laisvi jauni žmonės
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS