D. Trumpas pirmą kartą pakvietė musulmonus ramadano vakarienės | Diena.lt

D. TRUMPAS PIRMĄ KARTĄ PAKVIETĖ MUSULMONUS RAMADANO VAKARIENĖS

  • 0

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį pirmą kartą nuo tada, kai tapo valstybės vadovu, Baltuosiuose rūmuose kviestiniams svečiams musulmonams surengė iftarą – tradicinę kasdienę musulmonų šventojo mėnesio Ramadano vakarienę.

D. Trumpas, nevengiantis nukreipti prieš musulmonus aštrios retorikos, pirmaisiais savo kadencijos metais nusprendė ignoruoti šią Baltųjų rūmų tradiciją ir nerengė tokios vakarienės.

Šimtai milijonų musulmonų visame pasaulyje Ramadano laikotarpiu, kuris šįmet baigsis birželio 14-ąją, nuo saulėtekio iki saulėlydžio laikosi griežto pasninko.

Iftare Baltuosiuose rūmuose dalyvavo daugiau nei 50 svečių. Prie garbingiausiems svečiams skirto stalo sėdėjo D. Trumpas, Saudo Arabijos ambasadorius princas Khalidas bin Salmanas (Chalidas bin Salmanas) ir Jordanijos ambasadorė Dina Kawar (Dina Kavar). 

Į vakarienę taip pat buvo pakviesti Jungtinių Arabų Emyratų, Egipto, Tuniso, Irako, Kataro, Bahreino, Maroko, Alžyro bei Libijos ambasadoriai.

„Kiekvienam jūsų ir visiems pasaulio musulmonams: Ramadan Mubarak (Dosnaus Ramadano)“, – sakė D. Trumpas.

„Šįvakar dėkojame už atnaujintus draugystės ir bendradarbiavimo ryšius, kuriuos esame užmezgę su savo vertingais partneriais Artimuosiuose Rytuose“, – kalbėjo prezidentas.

Tuo tarpu prie Baltųjų rūmų susirinkusi grupė demonstrantų laikė iškėlę plakatus su šūkiais, smerkiančiais D. Trumpo pastangas neįsileisti į šalį imigrantų iš kelių musulmoniškų valstybių. 

„Manome, jog tai yra veidmainiškumo viršūnė, kai Donaldas Trumpas uždraudžia atvykti į šalį musulmonams, o tada pakviečia į Baltuosius rūmus aukščiausio rango diplomatus kartu nutraukti pasninko“, – sakė vienas protestuotojų Bilalas Askaryaras (Bilalas Askarjaras). 

„Tai veidmainiška. Jo veiksmai, susiję su draudimu atvykti musulmonams, jo neapykantą kurstanti, antimusulmoniška retorika – tai neamerikietiška ir neprezidentiška“, – kalbėjo jis.   

Iftarai, kaip ir maldos pusryčiai ar Pesacho sederis (žydų Velykų šventinė vakarienė), jau seniai tapo Baltųjų rūmų kasmetine tradicija. 

Kelios Amerikos musulmonų organizacijos pareiškė, kad nedalyvaus trečiadienio iftare.

GALERIJA

  • D. Trumpas pirmą kartą pakvietė musulmonus ramadano vakarienės
  • D. Trumpas pirmą kartą pakvietė musulmonus ramadano vakarienės
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS