Dubrovnikas jau nepajėgia susidoroti su turistų srautu | Diena.lt

DUBROVNIKAS JAU NEPAJĖGIA SUSIDOROTI SU TURISTŲ SRAUTU

  • 2

Vienas gražiausių Adrijos pajūrio miestų – kroatų Dubrovnikas – jau nepajėgia susidoroti su turistų srautu ir jų keliamomis problemomis, todėl reikia ieškoti net keisčiausių sprendimų, kaip apsaugoti senamiestį ir jo gyventojus. Todėl nuspręsta ne tik riboti kruiziniais laisvais atvykstančių turistų skaičių, bet ir turistų keliamą triukšmą. Pastarosios problemos sprendimas toks, kad turistai sako: to jau per daug, praneša LNK.

Naujausias Kroatijos miesto Dubrovniko mero sprendimas, kad senamiestyje teks neštis savo lagaminus. Priežastis, kad miesto gyventojams ratukų bildėjimas nekeltų triukšmo.

„Manau, kad to jau per daug. Neprieštaraučiau, jeigu bagažą kas nors nuvežtų tiesiai į viešbutį. Būtų labai sunku jį nešti“, – sakė turistas iš Meksikos Paco.

„Prancūzijoje turime tą pačią problemą senamiestyje“, – pasakojo turistas iš Prancūzijos Silvio.

„ Ir kaip valdžia tai išsprendė?“ – teiravosi žurnalistė.

„Niekaip“, – atsakė turistas iš Prancūzijos Silvio.

Mes tam neprieštaraujame, bet reikia labai daug kantrybės.

Kova su triukšmu Dubrovnike prasidėjo nuo griežtų reikalavimų kavinėms.

„Mes tam neprieštaraujame, bet reikia labai daug kantrybės. Nenorime, kad žmonės nustotų valgyti, tik norime, kad jie nepersivalgytų – reikia saiko“, – pasakojo Dubrovniko senamiesčio gyventojas Franko Bačičius.

„Ar jiems tikrai trūksta saiko?“ – teiravosi žurnalistė.

„Absoliučiai! Kai kurias kavines prie katedros teko uždaryti prieš daugelį metų, nes tai, ką jos darė, buvo tiesiog gėda“, – teigė F. Bačičius.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Dubrovniko merė teigė, kad draudimai ir baudos dėl triukšmo yra veiksminga priemonė.

„Šešios maitinimo įstaigos neteko teisės septynias dienas naudotis viešąja erdve. Jeigu jie tai padarys dar kartą – neteks leidimo 30 dienų. O trečias kartas reikš – neteks licencijos visam laikui“, – akcentavo Dubrovniko miesto atstovė spaudai Marijana Aksič-Vitkovič.

Dubrovniko uostas jau pasiekė fizines ribas, kiek turistų gali priimti. Nepaisant, kad palieka krūvą pinigų, jų skaičių teko apriboti.

„Pavyzdžiui, kruizinių laivų turistų skaičius per dieną apribotas iki 4000 žmonių. Jų buvimo laikas Dubrovniko uoste – daug ilgesnis. Dauguma jų praleidžia aštuonias valandas“, – akcentavo Dubrovniko turizmo ir valdybos vadovas Miro Draškovičius.

Turistai, kurių po pandemijos šiemet padaugėjo dvigubai, supranta patys, kad tokia padėtis yra visose Europos istorinėse turizmo lankytinose vietose.

„Dabar kiekviena vieta yra turistinė. Daug metų dėl to nerimaujame, patys esame iš turistų krašto“, – sakė kalbintas turistas.

Dubrovniko valdžia įrengė netgi nuotolinius „žmonių skaitiklius“ senamiestyje, kad galėtų kontroliuoti padėtį.

„Patikrinau, kad prieš pusvalandį buvo 4026 lankytojai. Tai yra geras skaičius, dėl kurio senamiestyje nesusidaro didelės minios – visus džiugina“, – teigė M. Draškovičius.

Kita vertus, tokios priemonės, visame pasaulyje didėjantis turistų srautas, jau greitai gali priversti Dubrovniką ir kitų panašių turizmo traukos centrų valdžią, išvis neįsileisti turistų, jei jie nėra iš anksto rezervavę bilietų, leidžiančių ten apsilankyti.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ogi

pakelt mokesti neisileist su masinom ir sudaryt sarasa eiles ir aptarnavimo galimybes ir viskas nes patys ta balagana ir daleidot z=0

hjg

Į tuos pigius kurortus važiuoja tik kiaulės: lietuviai, lenkai, rusai ir kitas ubagynas. Ir elgiasi visur kaip kiaulės. Problema išsprendžiama- pekelt oro uosto mokesčius 200 proc, lėktuvų skrydžių kainas 500 proc, viešbučių kainas 500 proc, maisto kainas kavinėse 1000 proc. ir pasibaigs tas valkatų šmirinėjimas ir viso ko niokojimas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS