A. Duda: Lenkija pasirengusi prisijungti prie NATO dalijimosi branduoliniais ginklais | Diena.lt

A. DUDA: LENKIJA PASIRENGUSI PRISIJUNGTI PRIE NATO DALIJIMOSI BRANDUOLINIAIS GINKLAIS

  • 13

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) neseniai lankydamasis Jungtinėse Valstijose sakė, kad jo šalis yra pasirengusi prisijungti prie NATO dalijimosi branduoliniais ginklais schemos.

NATO vadinamoji branduolinio dalijimosi (Nuclear Sharing) programa yra branduolinio atgrasymo politikos dalis, sudaranti sąlygas branduolinio ginklo neturinčioms šalims narėms dalyvauti Aljansui planuojant dėl jo panaudojimo.

Branduoliniai ginklai yra dislokuoti tam tikrose šalyse, bet juos kontroliuoja Jungtinės Valstijos.

Interviu svetainei Fakt.pl, kuris buvo paimtas per A. Dudos vizitą JAV, buvo paskelbtas penktadienį. Lenkų prezidentas sakė, kad branduolinio dalijimosi programa jau kuris laikas buvo Lenkijos ir JAV derybų darbotvarkėje.

„Jau kelis kartus kalbėjau šia tema. Turiu pripažinti, kad kai apie tai paklausiau, išreiškiau mūsų pasirengimą. Rusija vis labiau militarizuoja Karaliaučiaus [sritį]. Neseniai ji dislokavo savo branduolinių ginklų Baltarusijoje“, – sakė A. Duda.

„Jei mūsų sąjungininkai nuspręstų dislokuoti branduolinių ginklų [...] ir mūsų teritorijoje, kad būtų pastiprintas NATO rytinio sparno saugumas, mes tam pasirengę“, – teigė jis.

„Esame sąjungininkas Šiaurės Atlanto aljanse ir taip pat turime įsipareigojimų šiuo atžvilgiu; paprasčiausiai įgyvendiname bendrąją politiką“, – pridūrė A. Duda.

Nuo 2009 metų lapkričio JAV branduolinių ginklų pagal branduolinio dalijimosi schemą yra dislokuota Belgijoje, Vokietijoje, Italijoje ir Nyderlanduose.

Lenkija paraišką dėl prisijungimo prie šios programos pateikė 2023 metų birželio 30 dieną.

Tuometinis lenkų premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) sakė, kad reaguodama į Rusijos vykdomą taktinių branduolinių ginklų dislokavimą Baltarusijoje, Lenkija norėtų savo teritorijoje priimti JAV branduolinius ginklus.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Išvada

Jis žino, kad į Varšuvą nutaikyta ne viena branduolinė raketa ir iš jos bet kada gali likti tik garuojanti duobė. Todel ir tokia gyvuliška baimė jo akyse....

>> tai idomu

mažiau gerk acto, VATAGALVI, nes jau pats nebejauti, kaip nusipezi :))

tai idomu

kas ir uz kiek ? ikiso si /lenka/ prie /lovio/ ? yra gan reali prielaida kad tai vatikano su sionystais /biosinteze/ polytiniu /perliuku/ keliant itampa visur tuo paciu pridengiant veiksmus karstuose taskuose kartu su monarhais iskur ir sklinda sis reptyloidynis velniu maratonas islykti visu kitu gyvybiu saskaita kai patys su savo /vertybemis z ppp =0
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS