A. Duda pateikė su biudžetu susijusį įstatymo projektą be lėšų visuomeninei žiniasklaidai | Diena.lt

A. DUDA PATEIKĖ SU BIUDŽETU SUSIJUSĮ ĮSTATYMO PROJEKTĄ BE LĖŠŲ VISUOMENINEI ŽINIASKLAIDAI

  • 4

Lenkijos parlamento žemiesiems rūmams trečiadienį buvo pateiktas prezidento Andrzejaus Dudos (Andžejaus Dudos) įstatymo projektas, kuriuo numatoma padidinti mokytojų atlyginimus, tačiau į jį neįtrauktas visuomeninės žiniasklaidos finansavimas, naujienų agentūrai PAP pranešė prezidento kanceliarijos vadovė.

Grazyna Ignaczak-Bandych (Gražina Ignačak Bandich) sakė, kad į su biudžetu susijusį įstatymo projektą, kuriuo siekiama įgyvendinti vyriausybės pažadą 30 proc. padidinti mokytojų atlyginimus, neįtrauktas 3 mlrd. zlotų (690 mln. eurų) finansavimas visuomeninės žiniasklaidos bendrovėms, numatytas šeštadienį prezidento A. Dudos vetuotame įstatymo projekte.

Tada A. Duda teisino veto tvirtindamas, kad naujosios vyriausybės vykdomais plataus masto visuomeninės žiniasklaidos valdymo pokyčiais  „pažeidžiama Konstitucija ir demokratinės teisinės valstybės principai“.

Prezidentas pažadėjo po švenčių pateikti Seimui – žemiesiems parlamento rūmams – savo pasiūlymą, kuriame būtų sprendžiami tokie klausimai kaip mokytojų atlyginimų didinimas ir paliečiamos kitos biudžeto projekte nurodytos išlaidos.

Manau, kad prezidentas neturėtų kvailioti su savo paties įstatymų projektais.

A. Duda taip pat kreipėsi į vyriausybę prašydamas kuo greičiau pradėti dirbti prie jo įstatymo projekto.

Valdančiosios koalicijos lyderės Pilietinės koalicijos frakcijos parlamente vadovas Zbigniewas Konwinskis (Zbignevas Konvinskis) apie A. Dudos veto sakė, kad „prezidentas, švelniai tariant, padarė Kalėdas visam viešajam sektoriui, įskaitant mokytojus, nelabai malonias“.

„Manau, kad prezidentas neturėtų kvailioti su savo paties įstatymų projektais, – tęsė Z. Konwinskis. – Mes susitvarkysime; (atlyginimų) didinimas įvyks, kaip ir žadėjome.“

Premjero Donaldo Tusko vyriausybė praėjusią savaitę paskelbė atleidžianti prieštaringai vertinamų visuomeninių žiniasklaidos priemonių vadovybę.

Dėl šio žingsnio buvusios Lenkijos valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) įstatymų leidėjai surengė sėdimąjį streiką visuomeninio transliuotojo pastate. Aštuonerius metus valdžiusi PiS buvo kaltinama šias žiniasklaidos priemones pavertusi savo ruporu.

Kultūros ministerija nurodė, kad buvo atleistos nacionalinės televizijos TVP, Lenkijos radijo ir naujienų agentūros PAP pirmininkai ir valdybos. Tokio sprendimo priežastimi nurodomas naujas parlamento nutarimas dėl „teisinės tvarkos atkūrimo ir visuomeninės žiniasklaidos nešališkumo bei patikimumo“.

Netrukus po šio pranešimo buvo kuriam laikui sustabdyta nuolatinė naujienų kanalo „TVP Info“ transliacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Zhydeli

Kam selpt karo pramones ir gazdinimo apastalus, hebrasus. Uosto tegul sardeles ir plaun namus patys

pritariu

Lietuvoje irgi reiktu isvaikyti KGB uzvaldyta melasklaida.

Skerslenkis

Gerai padarė dūda , masinės informacijos priemonės neturi būti finansuojamos iš valstybės biudžeto .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS