A. Duda: Rusija jau perkelia taktinius branduolinius ginklus į Baltarusiją | Diena.lt

A. DUDA: RUSIJA JAU PERKELIA TAKTINIUS BRANDUOLINIUS GINKLUS Į BALTARUSIJĄ

  • 0

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) antradienį pareiškė, kad Rusija jau perkelia kai kuriuos trumpojo nuotolio branduolinius ginklus į kaimyninę Baltarusiją, o šis žingsnis, pasak jo, pakeis regiono ir viso NATO saugumo struktūrą.

Tiek Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, tiek Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka praėjusį mėnesį pareiškė, kad Maskva, kovą paskelbusi apie šį planą, jau perkėlė į Baltarusiją dalį savo taktinių branduolinių ginklų. JAV ir NATO šio žingsnio nepatvirtino.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pasmerkė Maskvos retoriką kaip pavojingą ir neapgalvotą, tačiau liepą sakė, kad Aljansas nepastebėjo jokių Rusijos branduolinės politikos pokyčių.

A. Duda pasisakė per bendrą spaudos konferenciją su Portugalijos prezidentu Marcelo Rebelo de Sousa (Marselu Rebelu de Soza).

„Prezidentui (Sousai) pasakiau apie Vladimiro Putino pareiškimų, kad Rusijos taktiniai branduoliniai ginklai bus perkelti į Baltarusijos teritoriją, įgyvendinimą, – sakė A. Duda. – Iš tiesų šis procesas vyksta, mes tai matome.“

Jis teigė, kad tai keičia saugumo struktūrą ne tik artimiausioje Lenkijos kaimynystėje, bet ir rytiniame NATO flange.

„Taigi, iš tikrųjų tai keičia padėtį viso Aljanso mastu“, – pridūrė Lenkijos lyderis.

A. Lukašenka teigia, kad Rusijos branduolinių ginklų laikymas jo šalyje skirtas atgrasyti Lenkiją nuo agresijos, nors Varšuva tokių grasinimų nėra išsakiusi.

Lenkija siūlo kaimyninei Ukrainai karinę, humanitarinę ir politinę paramą kovoje su Rusijos invazija ir dalyvauja įgyvendinant tarptautines sankcijas Rusijai ir Baltarusijai.

M. R. de Sousa pažadėjo ir toliau remti Ukrainą bei kitas regiono šalis, sakydamas, kad tai Portugalijai taip pat svarbu, kaip ir padėtis jos kaimynystėje.

„Esame vieningi, solidarūs, be jokių dvejonių, ir aš nuoširdžiai atkreipiau dėmesį į Lenkijos susirūpinimą dėl to, kas gali būti suprantama kaip būtinybė atidžiai stebėti bet kokius veiksmus, kurie gali kelti abejonių dėl rytinių Europos Sąjungos ar NATO sienų“, – teigė jis.

Gairės: Andrzejus Duda, Rusija, Baltarusija, branduoliniai ginklai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS