A. Duda: Lenkijos piliečiai į Kiniją keliaus be vizų | Diena.lt

A. DUDA: LENKIJOS PILIEČIAI Į KINIJĄ KELIAUS BE VIZŲ

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda pirmadienį lankosi Kinijoje. Po pirmadienį Pekine įvykusio susitikimo su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu A. Duda  pranešė: „Šiandien, po mūsų susitikimo, prezidentas Xi Jinpingas paskelbė, kad Lenkijos piliečiams bus taikomas bevizis režimas“, – žurnalistams sakė prezidentas A. Duda. 

Ir pridūrė, kad lenkai į Kiniją be vizų galės keliauti iki 15 dienų.

Pasak prezidento, tai reiškia, kad visiems, norintiems vykti į Kiniją ne ilgesniam kaip 15 dienų laikotarpiui, visų pirma turistams ar verslininkams, vizos nereikės.

„Šios procedūros jau pradėtos, – sakė prezidentas. – Manau, galime tikėtis, kad toks bevizis judėjimas netrukus taps faktu.“

„Tikrai labai džiaugiuosi, nes asmeninio bendravimo galimybė man nepaprastai svarbi“, – teigė A. Duda.

Žada kalbėtis apie Ukrainą

„Stengiuosi palaikyti draugiškus santykius su Kinija. Lenkija visada palaikė padorius santykius su Kinija ir norėčiau, kad tai tęstųsi“, – sakė A. Duda penktadienį interviu privačiam radijui „Radio Zet“.

Prezidentas sakė, kad derybų su Kinijos vadovu Xi Jinpingu metu bus aptarta taika Ukrainoje.

Paklaustas, ar mano, kad Kinija turi raktą į taiką Rusijos ir Ukrainos konflikte, A. Duda atsakė: „Manau, kad didele dalimi taip.“

„Lenkijos pozicija yra aiški: siekiame taikos pasaulyje. Mums kelia nerimą karas, kurį Rusija kariauja prieš Ukrainą, be to, tai trikdo mūsų verslo santykius su Kinija ir trikdo „Juostos ir kelio iniciatyvos“ įgyvendinimą“, – pirmadienį Pekine sakė prezidentas A. Duda, paminėdamas nevienareikšmiškai vertinamą geopolitinį Kinijos investicijų projektą.

Per derybas su trečiu pagal rangą Kinijos pareigūnu, įtakingu įstatymų leidėju Zhao Leji (Džao Ledzi) A. Duda kalbėjo apie Lenkijos ir Kinijos bendradarbiavimą įgyvendinant šį projektą.

Nors Kinija teigia, kad yra neutrali karo klausimu, ji yra tvirtinusi, kad NATO plėtra išprovokavo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną pradėti invaziją, ir palaiko tvirtus prekybos ir diplomatinius santykius su Maskva.

Su Ukraina besiribojanti Lenkija suteikė prieglobstį milijonams nuo karo bėgančių ukrainiečių bei tvirtai palaiko Kyjivą.

A. Duda sakė, kad jis taip pat kalbėsis su Xi Jinpingu apie Baltarusijos hibridinį karą pasitelkiant nelegalius migrantus.

Lenkijos prezidentas taip pat sieks bevizio režimo į Kiniją vykstantiems lenkams ir ieškos galimybių padidinti eksportą į Kiniją, kad būtų subalansuoti jų prekybos santykiai. Kinija į Lenkiją eksportuoja prekių už keliolika kartų didesnę sumą nei Lenkija į Kiniją.

Penkių dienų vizito metu ketinama pasirašyti keletą prekybos susitarimų.

Kinijoje A. Duda dar turi susitikti su premjeru Li Qiangu (Li Čiangu).

Trečiadienį A. Duda skris į finansų centrą Šanchajų, kur dalyvaus Lenkijos ir Kinijos ekonomikos forume.

Gairės: Lenkijos prezidentas, Lenkija, Kinija, karas Ukrainoje, Andrzejus Duda
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS