Dujos iš Rusijos pirmadienį tekėjo į Latviją | Diena.lt

DUJOS IŠ RUSIJOS PIRMADIENĮ TEKĖJO Į LATVIJĄ

Gamtinės dujos iš Rusijos pirmadienį vis dar tekėjo į Latviją, nepaisant visą rusiškų eksportą vamzdynais kontroliuojančio „Gazprom“ pareiškimo liepos 30-ąją, jog jų tiekimas Latvijai sustabdomas.

Latvijos dujų perdavimo sistemos ir Inčukalno požeminės dujų saugyklos operatorės „Conexus Baltic Grid“ atstovai naujienų agentūrai BNS patvirtino, kad buvo gautas pranešimas iš „Gazprom“ apie gamtinių dujų tiekimo Latvijai nutraukimą.

„Conexus Baltic Grid“ interneto svetainėje pateikti duomenys rodo, kad rugpjūčio 1-ąją Latvijai buvo patvirtinta 26 500 megavatvalandžių (MWh) gamtinių dujų iš Rusijos.

Prieš tai rusiškos gamtinės dujos į Latviją Izborsko jungtimi buvo tiekiamos liepos 29-ąją, kai buvo užfiksuotas 31 167 MWh perdavimas, tačiau liepos 30-31 dienomis jų srautų nebuvo.

Latvijos dujų bendrovė „Latvijas gaze“ praėjusį penktadienį skelbė rusiškas gamtines dujas perkanti ne tiesiogiai iš savo didžiausio akcininko „Gazprom“, kuriam priklauso kiek daugiau nei trečdalis jos akcijų, ir už jas atsiskaito eurais, kaip reikalaujama pagal Latvijoje galiojančias reguliavimo nuostatas, tačiau įvardyti tarpinį tiekėją atsisakė.

Pastarąjį kartą nepertraukiamai gamtinės dujos iš Rusijos į Latviją kasdien buvo tiekiamos liepos 21-29 dienomis – per tą laiką jų buvo perpumpuota apytikriai 660 tūkst. MWh. Savo ruožtu „Latvijas gaze“ vadovas Aigaras Kalvytis teigė, kad per pastarąjį mėnesį Latvija iš Rusijos gavo maždaug 1 teravatvalandę gamtinių dujų.

Latvija, kaip Lietuva ir Estija, dujų importą iš Rusijos nutraukusi balandžio pradžioje, jį keletą laikotarpių vėliau buvo atnaujinusi.

Latvijos parlamentas yra priėmęs energetikos įstatymo pataisas, kuriomis rusiškų dujų importo bus visiškai atsisakyta nuo 2023-ųjų sausio 1-osios.

Gairės: Gazprom, Latvija, rusiškos dujos, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS