E. Macronas paragino M. Abbasą įgyvendinti reformas, būtinas Palestinos valstybingumui | Diena.lt

E. MACRONAS PARAGINO M. ABBASĄ ĮGYVENDINTI REFORMAS, BŪTINAS PALESTINOS VALSTYBINGUMUI

  • 3

Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) trečiadienį per pokalbį telefonu paragino palestiniečių prezidentą Mahmoudą Abbasą (Mahmudą Abasą) įgyvendinti reformas, reikalingas Palestinos valstybingumo pripažinimui, pranešė jo biuras.

Eliziejaus rūmai nurodė, kad pokalbio metu E. Macronas „pabrėžė Prancūzijos įsipareigojimą kurti bendrą taikos viziją su Europos ir arabų partneriais, siūlydamas saugumo garantijas palestiniečiams ir izraeliečiams“, taip pat „padaryti Palestinos valstybingumo pripažinimo perspektyvą naudingo proceso dalimi“.

Šis pokalbis įvyko po to, kai antradienį Ispanija, Airija ir Norvegija oficialiai pripažino Palestinos valstybingumą. Izraelis pasmerkė šį trijų šalių diplomatinį žingsnį.

Anksčiau trečiadienį Prancūzijos užsienio reikalų ministras Stephane'as Sejourne (Stefanas Sežurnė) pareiškė, kad Ispanija ir Airija naudojasi padėtimi prieš kito mėnesio pradžioje įvykstančius Europos Parlamento rinkimus, užuot ieškojusios realių sprendimų Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ karo klausimais.

Antradienį E. Macronas pareiškė, kad Palestinos valstybingumo pripažinimas nėra „tabu tema“, tačiau tai turėtų įvykti tinkamu laiku.

Pokalbio su M. Abbasu metu E. Macronas pareiškė, kad Paryžius remia „reformuotą ir sustiprintą Palestinos savivaldą, gebančią vykdyti savo pareigas visose Palestiniečių teritorijose, įskaitant Gazos Ruožą, Palestinos žmonių labui“.

Gazos Ruože vyksta kruviniausias per jo istoriją karas, kilęs po palestiniečių islamistų organizacijos „Hamas“ beprecedentės spalio 7-osios atakos Izraelio pietuose, kai, oficialiais duomenimis, žuvo daugiau kaip 1 170 žmonių, daugiausia civilių.

Per šią ataką kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 121, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 37 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje jau žuvo daugiau kaip 36 tūkst. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Nuomonė

Buvau ir pas žydus, ir pas palestiniečius. Ir žinot, palestiniečiai man daug labiau patiko kaip žmonės. O žydas ir Izraely yra žydas. Neveltui tiek šalių juos išvarė. Buvo už ką.

Anonimas

Gal tas iškrypėlis patarė arabams pradeti Gazoje pederastų paradus ar geirovizijas ? Pats gyvena su kažkokia 19 amžiaus mumija, tai ir kitiems siūlo.

Rūtenis

Palestiniečiai- tai buvę izraelitai, tik sulaukėję iki gyvulių, kuriems valstybė net nereikalinga, čiulpė pinigus ir iš JAV ir iš Izraelio, bet žmonėmis taip ir netapo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS