E. Macronas: Prancūzija perduos Ukrainai naikintuvus „Mirage-2000“ | Diena.lt

E. MACRONAS: PRANCŪZIJA PERDUOS UKRAINAI NAIKINTUVUS „MIRAGE-2000“

  • 0

Prancūzija perduos Ukrainai naikintuvus „Mirage-2000“ ir apmokys ukrainiečių pilotus, vykdydama naują karinio bendradarbiavimo programą su Kyjivu, kurio pajėgos ginasi nuo Rusijos invazijos, ketvirtadienį paskelbė prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas).

„Rytoj pradėsime naują bendradarbiavimą ir paskelbsime apie Prancūzijos gamintojo „Dassault“ naikintuvų „Mirage 2000-5“ perdavimą Ukrainai ir ukrainiečių pilotų apmokymą Prancūzijoje“, – Prancūzijos televizijai sakė E. Macronas.

Jis teigė, kad Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, kai jiedu penktadienį susitiks derybų Eliziejaus rūmuose Paryžiuje, pasiūlys, kad pilotai būtų mokomi nuo šios vasaros.

„Paprastai reikia penkių–šešių mėnesių. Taigi iki metų pabaigos bus pilotų. Pilotai bus rengiami Prancūzijoje“, – sakė E. Macronas.

Jis pridūrė, kad Ukraina susiduria su didžiuliu iššūkiu rengdama karius, siekdama mobilizuoti dešimtis tūkstančių karių į frontą.

Pasak Prancūzijos vadovo, jo šalis aprūpins ir apmokys visą 4,5 tūkst. ukrainiečių karių brigadą, kad grįžę iš mokymų į Ukrainą jie galėtų apsiginti.

Kyjivas spaudžia savo sąjungininkus Europoje padidinti karinę paramą, Rusijai pastaraisiais mėnesiais mūšio lauke įgaunant vis didesnę persvarą.

V. Zelenskio vizitas Prancūzijoje, kur ketvirtadienį jis dalyvavo vadinamosios D dienos 80-ųjų metinių iškilmėse, laikomas svarbiu momentu siekiant gauti daugiau pagalbos. Į šventę atvyko ir JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

E. Macronas sakė, kad Kyjivas paprašė Vakarų sąjungininkių atsiųsti karinių instruktorių, kurie apmokytų Ukrainos pajėgas jos teritorijoje.

„Ukrainos prezidentas ir jo gynybos ministras prieš 48 valandas oficialiu laišku paprašė visų sąjungininkų: „Mums reikia, kad greičiau mus apmokytumėte ir kad tai darytumėte mūsų teritorijoje“, – sakė E. Macronas.

Buvo spėliojama, kad jis gali greitai paskelbti apie prancūzų instruktorių siuntimą į Ukrainą, net ir po penktadienį vyksiančių derybų su V. Zelenskiu.

Tačiau E. Macronas sakė, kad Prancūzija ir jos sąjungininkės sprendimą priims kartu, taip pat pabrėžė, kad nemano, jog bet kokie tokie Paryžiaus žingsniai būtų eskaluojantys.

„Dirbame su savo partneriais ir veiksime remdamiesi bendru sprendimu“, – pridūrė Prancūzijos lyderis.

Gairės: Prancūzija, Ukraina, naikintuvai Mirage-2000, karas Ukrainoje, Emmanuelis Macronas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS