E. Macronas: Prancūzijai reikia naujų diskusijų apie sekuliarizmą | Diena.lt

E. MACRONAS: PRANCŪZIJAI REIKIA NAUJŲ DISKUSIJŲ APIE SEKULIARIZMĄ

  • 2

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) trečiadienį pareiškė, kad šaliai reikia inicijuoti naujas diskusijas dėl sekuliarizmo taisyklių, draudžiančių religinius simbolius mokymo įstaigose ir kai kuriose sporto šakose.

„Susidaro įspūdis, kad sekuliarizmas ne visada tinkamai taikomas, kad dalykai nėra aiškūs“, – spaudos konferencijoje Paryžiuje sakė prezidentas, siekiantis sutelkti paramą prieš pirmalaikius rinkimus.

„Turime [...] pradėti dideles diskusijas apie sekuliarizmą ir imtis aiškių priemonių tais klausimais, kuriuos reikia spręsti“, – sakė jis.

Prancūzijos sekuliarumo įstatymais siekiama, kad valstybė būtų neutrali religijos klausimais, tačiau taip pat užtikrintų piliečių teisę išpažinti pasirinktą religiją.

Tačiau žmogaus teisių grupės kritikuoja įstatymus, kuriuos vadina diskriminuojančiais. Prieš artėjančias Paryžiaus vasaros olimpines žaidynes musulmonėms sportininkėms, dėvinčioms galvos apdangalus, uždrausta atstovauti Prancūzijai. Tie patys įstatymai taikomi futbolo ir krepšinio klubuose.

E. Macronas pažymėjo, kad į diskusijas dėl naujų pasaulietiškumo taisyklių turėtų įsitraukti visi išrinkti pareigūnai, asociacijos ir įmonės, kasdien susiduriančios su panašiais klausimais.

Pasak prezidento, visi sprendimai turėtų būti grindžiami ne emocijomis, o sveiku protu.

E. Macronas sakė manantis, kad sekuliarizmas turi užtikrinti saugumą „gerbiant sąžinės laisvę ir leidžiant visiems gyventi kartu“.

Prieš du dešimtmečius Prancūzija uždraudė mokiniams dėvėti „ženklus ar drabužius, aiškiai parodančius jų religinę priklausomybę“. Prie tokių ženklų priskiriami galvos apdangalai, turbanai, dideli kryžiai ir kipos.

Tačiau kai kurie aktyvistai tvirtina, kad šios taisyklės neproporcingai išstumia musulmones moteris iš viešojo gyvenimo.

Pernai Prancūzijos vyriausybė uždraudė mokyklose dėvėti abają – musulmonių moterų drabužį, dengiantį kūną nuo kaklo iki pėdų.

Prancūzijoje gyvena didžiausia Europoje musulmonų bendruomenė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

PRANCŪZIJA TURĖJO BINAPARTĄ NAPOLEONĄ...

Dar gerai prisimename - kuo visa tai baigėsi...Šiandien Prancūzija turi Bonapartą 2 - Makaroną su sena žmona. Bus įdomu stebėti kuo baigsis šis Prancūzijos etapas...

Prancūzam

Reikia ryžtingesnio vadovo tik ne bobos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS