E. Macronas ragina Europą kurti savo oro gynybos sistemas ir pernelyg nepasikliauti JAV | Diena.lt

E. MACRONAS RAGINA EUROPĄ KURTI SAVO ORO GYNYBOS SISTEMAS IR PERNELYG NEPASIKLIAUTI JAV

  • 0

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) pirmadienį paragino Europos valstybes siekti daugiau nepriklausomybės oro erdvės apsaugos srityje ir pasisakė už tai, kad nebūtų pernelyg pasikliaujama JAV.

Šis klausimas jau seniai diskutuojamas, bet tapo dar aktualesnis dėl Rusijos karo Ukrainoje.

E. Macronas, sakydamas baigiamąją kalbą Paryžiuje vykusioje konferencijoje, kurioje dalyvavo 20 Europos šalių gynybos ministrų ir kitų atstovų, pasisakė už tai, kad europiečiai kurtų savo oro erdvės apsaugos strategiją.

Prancūzų organizatoriai teigė, kad derybose buvo aptarta antidroninė ir priešraketinė gynyba, pažymėdami, kad Maskvos įsiveržimas į Ukrainą parodė tokios įrangos svarbą ir veiksmingumą. Į darbotvarkę taip pat buvo įtrauktas branduolinių ginklų atgrasymo klausimas.

„Turime žinoti, kokia yra grėsmės situacija... O tada, ką mes, europiečiai, galime pagaminti? Ir ką tuomet turime pirkti?“ – klausė E. Macronas.

Turime žinoti, kokia yra grėsmės situacija... O tada, ką mes, europiečiai, galime pagaminti? Ir ką tuomet turime pirkti?

Jis įspėjo iš karto nepirkti to, „kas yra lentynose“.

Susitikime dalyvavo Vokietija, Jungtinė Karalystė ir Švedija, taip pat Ukrainos kaimynės Lenkija, Slovakija, Vengrija ir Rumunija. Be to, dalyvavo NATO ir Europos Sąjungos atstovai.

E. Macronas ragino Europos gynybos įrangos gamintojus kurti nepriklausomas karines sistemas ir perkelti gamybą į žemyną. Jis taip pat paragino tobulinti Europos standartus.

„Kodėl mums vis dar dažnai reikia pirkti amerikietiškus gaminius? Todėl, kad amerikiečiai standartizavo daug daugiau nei mes, o jie patys turi federalines agentūras, kurios teikia milžiniškas subsidijas savo gamintojams“, – sakė jis.

Vienos dienos susitikimas įvyko pirmadienį prasidėjusios didžiausios pasaulyje aviacijos ir kosmoso pramonės parodos Paryžiuje metu.

Prancūzija atvirai kritikavo Vokietijos inicijuotus planus gerinti Europos oro gynybos pajėgumus. Praėjusių metų pabaigoje pradėtame įgyvendinti vadinamajame „Europos dangaus skydo“ projekte dalyvauja 17 Europos valstybių, įskaitant Jungtinę Karalystę, bet ne Prancūziją. Jį ketinama integruoti į NATO oro ir priešraketinės gynybos sistemas.

Prancūzijos vyriausybė mano, kad projektas nepakankamai saugo Europos suverenitetą, nes tikimasi, kad jis bus daugiausia paremtas JAV ir Izraelio pramone. Paryžiaus susitikime dalyvavo Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius (Borisas Pistorijus).

„Iniciatyva „Europos dangaus skydas“ telkiame Europos valstybes, kad kartu sustiprintume apsaugą nuo balistinių, sparnuotųjų raketų ir dronų“, – sakė Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) anksčiau pirmadienį Berlyne surengtoje spaudos konferencijoje su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.

Tikimasi, kad Vokietijos inicijuotame plane bus panaudota Izraelio „Arrow 3“ sistema ir bus remiamasi esamais JAV raketų „Patriot“ pajėgumais.

O. Scholzas neužsiminė apie Paryžiaus prieštaravimus šiai iniciatyvai.

Gynyba yra nuolatinis abiejų šalių nesutarimų objektas, Prancūzijai jau daugelį metų skundžiantis, kad Vokietija nepakankamai dirbo šioje srityje ir tik karas Ukrainoje paskatino Berlyną paskelbti apie didelį karinių išlaidų didinimą.

E. Macronas pirmadienį pareiškė, kad Prancūzijos ir Italijos kartu sukurta priešraketinė sistema „Mamba“ „dabar dislokuota ir veikia Ukrainoje, saugodama svarbiausius objektus ir gyvybes“. Apie sistemos pristatymą Kyjivui Paryžius ir Roma paskelbė vasarį.

„Europa tikrai saugo Europą“, – sakė E. Macronas.

Sistema „Mamba“ yra NATO integruotos oro ir priešraketinės gynybos sistemos dalis.

Vakarams pradėjus tiekti ginkluotę ir įgijus daugiau patirties Ukrainos oro gynybos sistemos nuo praėjusių metų karo pradžios padarė didelę pažangą, išsaugojo infrastruktūrą ir gyvybes bei neleido Rusijai įgyti pranašumo ore.

Gairės: karas Ukrainoje, oro gynybos sistemos, Europa, JAV
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS