E. Macronas ragina JAV ir JK nebeblokuoti vakcinų eksporto | Diena.lt

E. MACRONAS RAGINA JAV IR JK NEBEBLOKUOTI VAKCINŲ EKSPORTO

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) penktadienį pareiškė esąs pasirengęs aptarti galimybę panaikinti vakcinų nuo COVID-19 patentinę apsaugą, bet pabrėžė, kad svarbiau yra tai, kad JAV ir Jungtinė Karalystė panaikintų eksporto suvaržymus vakcinoms ir jų komponentams.

„Šiandien anglosaksai blokuoja daugelį šių ingredientų ir vakcinų“, – sakė jis žurnalistams, atvykęs į viršūnių susitikimą Portugalijos Porto mieste, gindamas Europos, kaip skiepų dozių eksportuotojos, reputaciją.

„Šiandien 100 proc. JAV pagamintų vakcinų skirta Amerikos rinkai“, – pareiškė prancūzų lyderis.

Tuo metu ES lig šiol eksportavo daugiau nei 200 mln. vakcinų dozių, o Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) pareiškė, kad šis faktas rodo, jog Europa yra „pasaulio vaistinė“.

ES skepticizmas

E. Macrono komentarai, kuriems antrino ir Briuselio pareigūnai, liudija apie skeptišką požiūrį ES sostinėse į JAV šią savaitę netikėtai priimtą sprendimą pasisakyti už patentinės apsaugos panaikinimą, kaip ragina Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir tokios šalys kaip Indija ir Pietų Afrika.

Nors U. von der Leyen ir E. Macronas teigia esantys pasirengę aptarti šią idėją, Vokietijos kanclerė Angela Merkel kategoriškai ją atmetė.

Skirtingai nei ES, JAV šiuo metu draudžia gamintojams eksportuoti vakcinas į užsienį pagal su šių preparatų gamintojais pasirašytas sutarčių sąlygas.

Bloko pareigūnų nuomone, didžiausia kliūtis pastangoms padidinti pasaulyje vakcinų gamybos apimtis yra ne intelektinės nuosavybės apsauga, o užtikrinimas, kad tokios šalys kaip JAV nekauptų šių preparatų komponentų.

Jų teigimu, net jei patentų būtų atsisakyta, liktų neišspręstas klausimas, kaip būtų perleidžiamos technologijos ir praktinė patirtis.

E. Macronas pareiškė, kad „mes, europiečiai, metus kovojome, kad vakcina būtų laikoma visuotine viešąja gėrybe, ir džiaugiuosi, kad kiti seka mūsų pavyzdžiu“.

Prezidentas pažymėjo, kad diskusija apie patentus yra „naudinga“ ir kad jis nedemonstruoja „prieštaravimo – tik abejones, kiek veiksmingas būtų patentų atlaisvinimas“.

Pasak E. Macrono, jo ir A. Merkel nuomonė šiuo klausimu „visiškai sutampa“.

Tuo metu Briuselyje ES pareigūnai, informuodami žurnalistus apie Europos Komisijos poziciją diskusijose, pareiškė, kad JAV dar nesuformavo savo galutinės nuomonės.

„Manau, kad dabar JAV turėtų pasiryžti tiksliai paaiškinti savo pasiūlymo esmę, – sakė vienas ES pareigūnas. – Nematėme nieko, išskyrus labai bendrą pareiškimą.“

Patentinės apsaugos panaikinimas savaime „neišspręs problemų“, pažymėjo kitas pareigūnas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS