E. Macronas ragina pasaulio valstybes kuo skubiau suteikti pagalbos Libanui | Diena.lt

E. MACRONAS RAGINA PASAULIO VALSTYBES KUO SKUBIAU SUTEIKTI PAGALBOS LIBANUI

  • 0

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) sekmadienį paragino pasaulio valstybes kuo skubiau suteikti pagalbos didžiulės nelaimės ištiktam Libanui, o šalies lyderius paragino užkirsti kelią „chaosui“.

Tai jis pareiškė sekmadienį atidarydamas tarptautinę konferenciją dėl pagalbos Beirutui po anksčiau šią savaitę įvykusio milžiniško sprogimo.

E. Macronas surengė virtualią konferenciją, kurioje dalyvauja JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir kiti pasaulio lyderiai, kad sutelktų tarptautinę pagalbą Libanui. Jungtinės Tautos skaičiuoja, kad reaguojant į nelaimę Libanui per ateinančius tris mėnesius reikės maždaug 117 mln. JAV dolerių.

„Šiandien tikslas yra veikti greitai ir efektyviai koordinuojant mūsų pagalba ant žemės, kad ji kuo efektyviau pasiektų Libano žmones“, – per konferenciją, kurioje dalyvauja ir Libano prezidentas Michelis Aounas (Mišelis Aunas), sakė E. Macronas.

Šiandien tikslas yra veikti greitai ir efektyviai koordinuojant mūsų pagalba ant žemės, kad ji kuo efektyviau pasiektų Libano žmones.

Tarp kitų konferencijos dalyvių yra JT pagalvos koordinatorius Markas Lowcockas (Markas Loukukas), Pasaulio banko, Raudonojo kryžiaus, Tarptautinio valiutos fondo, Europos Sąjungos, Arabų Lygos ir kelių Artimųjų Rytų šalių lyderiai.

E. Macronas tapo pirmuoju pasaulio lyderiu, apsilankiusiu Beirute po siaubingo antradieninio sprogimo, per kurį žuvo mažiausiai 158 žmonės, apie 6 tūkst. žmonių buvo sužeista, o maždaug 300 tūkst. žmonių liko be namų.

Sprogimas sukėlė didžiulį Libano žmonių pasipiktinimą dėl valdžios aplaidumo. Dėl to žmonės išėjo į gatves protestuoti, neramumus malšinti teko kariuomenei.

E. Macronas pareiškė, kad „šalies valdžia turi imtis veiksmų, kad neleistų šaliai smigti žemyn, ir reaguotų į Libano žmonių lūkesčius, kuriuos jie dabar išreiškia teisėtai Beiruto gatvėse“.

„Mes visi privalome dirbti kartu, kad užtikrintume, jog neįsivyrautų nei smurtas, nei chaosas, – sakė Prancūzijos vadovas. – Ant kortos pastatyta Libano ateitis.“

Jis taip pat pridūrė, kad „suinteresuotieji šiuo skaldymu ir chaosu, tai yra jėgos, kurios kažkaip nori kelti grėsmę Libano žmonėms“. Tačiau konkrečių vardų jis neminėjo.

Jungtinės Tautos skaičiuoja, kad pirminei humanitarinei pagalbai Libanui reikės 66,3 mln. JAV dolerių, įskaitant sveikatos paslaugas sužeistiesiems, namus praradusių žmonių apgyvendinimą, maisto tiekimą ir priemones užkirsti tolesniam koronaviruso plitimui.

Antrosios stadijos metu reikės 50,6 mln. JAV dolerių atstatyti viešąją infrastruktūrą, atstatyti privačius namus ir užkirsti kelia ligų protrūkiui.

Skelbiama, kad per sprogimą nukentėjo mažiausiai 15 medicinos įstaigų, įskaitant tris dideles ligonines. Taip pat apgadinta daugiau nei 120 mokyklų, kas paveiks maždaug 55 tūkst. vaikų mokymąsi.

Tūkstančiam žmonių reikia maisto. Be to, sprogimo metu daugelyje Beiruto rajonų buvo pažeista vandentiekio ir nuotekų sistema.

Patvirtindamas savo dalyvavimą konferencijoje D. Trumpas šeštadienį tviteryje parašė, kad „visi nori padėti!“

Tačiau konferencijoje nedalyvauja Izraelis, su kuriuo Libanas nepalaiko diplomatinių santykių, o taip pat ir Iranas, turintis didelę įtaką Libane per šiitų grupuotę „Hezbollah“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS