E. Macronas ragina užkirsti kelią Izraelio ir „Hezbollah“ konflikto eskalacijai | Diena.lt

E. MACRONAS RAGINA UŽKIRSTI KELIĄ IZRAELIO IR „HEZBOLLAH“ KONFLIKTO ESKALACIJAI

  • 0

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį paragino Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu užkirsti kelią žydų valstybės ir „Hezbollah“ kovotojų konflikto eskalacijai.

Antradienį abu vadovai surengė pokalbį telefonu.

Prancūzijos prezidentūros išplatintame pranešime teigiama, kad E. Macronas „pakartojo esąs labai susirūpinęs dėl didėjančios įtampos tarp „Hezbollah“ ir Izraelio [...] ir pabrėžė, kad būtina užkirsti kelią konfliktui, kuris pakenktų tiek Libano, tiek Izraelio interesams“.

Izraelis ir islamistų grupuotės „Hamas“ sąjungininkė „Hezbollah“ beveik kasdien apsikeičia ugnimi po to, kai spalio 7 dieną palestiniečių grupuotė surengė išpuolį Pietų Izraelyje, kuris savo ruožtu išprovokavo karą Gazos Ruože.

Žydų valstybės pajėgos yra pareiškusios, kad planai pulti Libaną jau patvirtinti, o „Hezbollah“ atsakė, kad prasidėjus karui Izraelis nebus pasigailėtas.

Pranešama, kad prezidentas taip pat pabrėžė, jog būtina rasti diplomatinį sprendimą, kad būtų užbaigtas daugiau kaip aštuonis mėnesius trunkantis  karas palestiniečių anklave.

„Abu lyderiai aptarė šiuo metu dedamas diplomatines pastangas“, – pranešė Eliziejaus rūmai.

Pokalbio metu E. Macronas paragino Izraelio ministrą pirmininką susilaikyti nuo bet kokių naujų operacijų Gazos Ruože netoli Rafacho ar Kan Juniso. Pasak Prancūzijos vadovo, šie veiksmai tik padidintų žuvusiųjų skaičių ir pablogintų ir taip prastą humanitarinę padėtį, pranešė Eliziejaus rūmai.

Izraelio pajėgos antradienį sudavė mirtinų smūgių pietinėje Gazos Ruožo dalyje.

Bombardavimas prasidėjo po to, kai pirmadienio rytą Pietų Izraelį raketomis apšaudė kovotojų grupuotė „Islamo džihadas“, palaikanti „Hamas“.

Po to buvo įsakyta evakuoti daugumą teritorijų, esančių Kan Juniso ir Rafacho rytuose.

Gazos Ruože tęsiasi kruviniausias per jo istoriją karas, kilęs po „Hamas“ atakos Izraelio pietuose, kai, oficialiais duomenimis, žuvo daugiau kaip 1 195 žmonės, daugiausia civiliai.

Spalio 7 dieną „Hamas“ kovotojai paėmė 251 įkaitą, iš kurių 116 tebėra Gazos Ruože, įskaitant 41 izraeliečių kariuomenės žuvusiu laikomą įkaitą.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pirmadienį pranešė, kad per karą šioje teritorijoje jau žuvo mažiausiai  37,9 tūkst. žmonės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS