E. Raisi parlamente prisaikdintas Irano prezidentu | Diena.lt

E. RAISI PARLAMENTE PRISAIKDINTAS IRANO PREZIDENTU

Ultrakonservatyvių pažiūrų šiitų dvasininkas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis) ketvirtadienį buvo prisaikdintas aštuntuoju šalies prezidentu per ceremoniją parlamente, tiesiogiai transliuojamą valstybinės televizijos.

„Pasišvęsiu tarnybai žmonėms, šalies garbei, tikėjimo ir moralės skleidimui, taip pat tiesos ir teisingumo palaikymui“, – per ceremoniją sakė E. Raisi.

Iranas šiuo metu išgyvena griežtų JAV sankcijų paskatintą ekonomikos nuosmukį, gilią sveikatos krizę dėl COVID-19 pandemijos ir veda keblias derybas dėl 2015-ųjų branduolinio susitarimo išsaugojimo.

E. Raisi, buvęs Irano teismų sistemos vadovas, savo ketverių metų kadenciją oficialiai pradėjo antradienį, kai jį inauguravo prezidentu aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei (Ali Chamenėjus).

E. Raisi prezidento poste pakeitė nuosaikių pažiūrų Hassaną Rouhani (Hasaną Rouhanį), dirbusį dvi kadencijas. Didžiausias H. Rouhani pasiekimas yra 2015-aisiais Irano ir šešių pasaulio galių pasirašytas susitarimas dėl Teherano branduolinės programos.

JAV grąžino sankcijas šiitiškai respublikai, kai 2018 metais tuometinis prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) vienašališkai pasitraukė iš branduolinio susitarimo.

„Manome, kad žmonių ekonominė padėtis nepalanki – tiek dėl mūsų priešų priešiškumo, tiek dėl trūkumų ir problemų šalies viduje“, – antradienį sakė E. Raisi.

Prezidentas savo inauguracinėje kalboje sakė, kad jo vyriausybė dės pastangas, kad būtų panaikintos „engėjiškos“ sankcijos, bet neleis, kad gyvenimo lygis šalyje priklausytų nuo „užsieniečių valios“.

60-mečiui E. Raisi taip pat teks spręsti, kaip reaguoti į JAV, Jungtinės Karalystės ir Izraelio įspėjimus Iranui dėl žmonių gyvybių pareikalavusios atakos prieš tanklaivį. Teheranas griežtai neigia savo atsakomybę dėl šios praėjusią savaitę įvykusios atakos.

Iranas taip pat grumiasi su vienu didžiausių Vidurio Rytuose COVID-19 epidemijos protrūkių. Šalyje nustatyta per 4 mln. COVID-19 atvejų, daugiau kaip 92 tūkst. užsikrėtusiųjų mirė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS