E. Raisi: šalių, kurioms JAV taiko sankcijas, bendradarbiavimas jas sustiprins | Diena.lt

E. RAISI: ŠALIŲ, KURIOMS JAV TAIKO SANKCIJAS, BENDRADARBIAVIMAS JAS SUSTIPRINS

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis) ketvirtadienį Rusijos vadovui Vladimirui Putinui pareiškė, kad šalių, kurioms Jungtinės Valstijos taiko sankcijas, bendradarbiavimas padarys jas „stipresnes“.

„Santykiai tarp šalių, kurioms JAV taiko sankcijas, pavyzdžiui, Irano, Rusijos ar kitų šalių, gali padėti įveikti daugybę problemų ir klausimų ir jas sustiprinti“, – sakė E. Raisi per susitikimą su V. Putinu Uzbekistane.

„Amerikiečiai galvoja, kad bet kuri šalis, kuriai taikys sankcijas, bus sustabdyta, tačiau jie supranta klaidingai“, – teigė jis.

E. Raisi sakė, kad jo šalis „rimtai pasiryžusi plėtoti dvišalius strateginius santykius“ su Rusija politikos, ekonomikos, prekybos ir kosmoso srityse.

Tai buvo antrasis E. Raisi ir V. Putino susitikimas per pastaruosius du mėnesius. Liepos 19 dieną Rusijos prezidentas viešėjo Teherane.

V. Putinas taip pat pasidžiaugė stiprėjančiais ryšiais su šia islamiška valstybe, teigdamas, kad „bendradarbiavimas dvišaliu lygmeniu vystosi teigiamai“.

Jis pridūrė, kad beveik baigta rengti nauja svarbi Rusijos ir Irano sutartis dėl strateginių ryšių ir kad Maskva kitą savaitę į Iraną išsiųs rusų verslo delegaciją, kuri plėtos komercinius ryšius.

„Darome viską, kad Iranas taptų visateisiu Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) nariu“, – pridūrė V. Putinas, turėdamas omenyje Teherano paraišką dėl visateisės narystės šioje grupėje, kuriai priklauso Kinija, Rusija, Indija, Pakistanas, Kazachstanas, Uzbekistanas, Kirgizija ir Tadžikistanas.

Savo ruožtu Irano prezidentas sakė, kad jo šalies narystė ŠBO ir jos santykiai su valstybėmis narėmis „gali labai padėti Irano ir regiono ekonominio vystymosi kelyje“.

Iranas, viena iš keturių ŠBO valstybių stebėtojų, 2008 metais pateikė paraišką dėl visateisės narystės, tačiau jos įgyvendinimą pristabdė Jungtinių Tautų ir JAV sankcijos, įvestos dėl šalies branduolinės programos.

Kelios ŠBO narės nenorėjo, kad jų gretose būtų šalis, kuriai taikomos tarptautinės sankcijos – tokioje padėtyje dabar yra ir Rusija.

Praėjusių metų rugsėjį Dušanbėje vykusioje konferencijoje bloko nariai parėmė būsimą Irano narystę.

Trečiadienį Samarkande vykusio ŠBO aukščiausiojo lygio susitikimo metu Iranas pasirašė dokumentus, susijusius su jo visateise naryste organizacijoje, pranešė šalies užsienio reikalų ministras.

Irano vyriausybės atstovas išvakarėse pareiškė, kad Irano narystę organizacijoje apibrėžiantis teisės akto projektas pateiktas tvirtinti parlamentui.

Gairės: irano prezidentas, Ebrahimas Raisi, sankcijos Rusijai, karas Ukrainoje, JAV
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS