E. Snowdenas gali pats spręsti, kur gyventi, bet Rusijoje jam saugiau? | Diena.lt

E. SNOWDENAS GALI PATS SPRĘSTI, KUR GYVENTI, BET RUSIJOJE JAM SAUGIAU?

Buvusio JAV Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) kontraktininko Edwardo Snowdeno (Edvardo Snoudeno) noras išvažiuoti į Prancūziją arba Vokietiją nerodo, kad jam blogai Rusijoje, priešingai, jis čia yra saugesnis, naujienų agentūrai „Interfax“ sekmadienį sakė amerikiečiui atstovaujantis advokatas Anatolijus Kučerena.

„Jo teisė spręsti klausimą dėl gyvenamosios vietos – gyventi Rusijoje, grįžti į Ameriką ar persikraustyti į kokią nors Europos šalį. Mes gyvename teisinėje valstybėje ir negali būti jokios kalbos apie kokias nors kliūtis tam. Nematau nieko bloga, kad jis nori gauti leidimą gyventi ar pilietybę kokioje nors kitoje šalyje. Tai nereiškia, kad jis nemyli mūsų šalies“, – sakė A. Kučerena, komentuodamas E. Snowdeno pareiškimą dėl noro gauti prieglobstį iš pradžių Vokietijoje, o paskui – Prancūzijoje.

„Mūsų šalyje jį viskas tenkina, jis niekada nereiškė nepasitenkinimo kuo nors. Atvirkščiai, jis dėkingas mūsų šaliai, kad ji jį priėmė. Nors daug šalių atsisakė jam suteikti prieglobstį, Rusija atsižvelgė, padarė viską ne tik humanitarinių sumetimų prasme, bet ir įstatymo prasme“, – sakė advokatas.

Taip pat jis mano, kad nuo JAV valdžios persekiojimo bėgęs E. Snowdenas, kuris nutekino informacijos apie amerikiečių vyriausybės vykdomo masinio sekimo programą, Rusijoje yra saugesnis nei būtų kokioje nors kitoje šalyje.

A. Kučerena priminė, jog turint omenyje tai, kad E. Snowdenas tebėra ieškomas, „saugumo klausimas jam yra pats svarbiausias“.

„Čia jis vis dėlto yra saugus, bet Edwardas – drąsus žmogus, ryžtingas, todėl jei kelia klausimą dėl galimo leidimo gyventi gavimo kitose šalyse, tai kodėl gi ne? Tačiau, kita vertus, nė viena valstybė neužsiims jo saugumo klausimais“, – pabrėžė advokatas.

Pasak jo, daug šalių spaudžiamos JAV išduoda asmenis, kuriuos persekioja ir iš kitų valstybių pasiima amerikiečių pareigūnai.

„Matėme, kaip JAV sprendžia visus savo uždavinius ir klausimus, taip pat ir susijusius su kitų šalių piliečių sulaikymu trečiųjų šalių teritorijose ir jų atvežimu į JAV teritoriją. Tai mes tiksliai žinome“, – sakė A. Kučerena.

Jis pridūrė: „Rusijoje Edwardas nors ir nėra saugomas valstybės, jį saugo mūsų įstatymai.“

Pasak advokato, per pokalbius amerikietis „ne kartą kalbėjo apie tai, kad myli Rusiją, yra dėkingas jai už suteiktą prieglobstį“.

„Iš pradžių jam tikrai buvo sunku, nes jis nepažinojo šalies, nemokėjo kalbos, bet šiandien jis, ačiū Dievui, daugmaž įsikūrė ir jaučiasi pakankamai patogiai, – sakė A. Kučerena. – Jis – pasaulio žmogus, todėl nori keliauti, jam norisi įvairovės ir aš čia nieko bloga nematau.“

Į klausimą, ar E. Snowdenas neketina gauti Rusijos pilietybės, A. Kučerena atsakė: „Tai jis spręs pats. Kai tik nuspręs, jis apie tai pasakys. Kol kas niekas nesikeitė, jis turi leidimą gyventi.“

Komentuodamas E. Snowdeno parašytos knygos pristatymą, planuojamą šį pirmadienį, A. Kučerena sakė: „Iš dalies žinau jos turinį, jis man pasakojo. Pasakysiu taip: skaitykite knygą, ten daug įdomių dalykų.“

E. Snowdenas, kadaise dirbęs ne tik NSA, bet ir JAV Centrinei žvalgybos valdybai (CŽV), 2013 metais nutekino spaudai tūkstančius slaptų dokumentų, kurie atskleidė didžiulį privačių duomenų sekimo mastą po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų Jungtinėse Valstijose. Nuo to laiko jis gyvena užsienyje.

Nors šalininkai giria jo, kaip informatoriaus ir privatumo gynėjo, veiksmus, Vašingtonas kaltina E. Snowdeną keliant grėsmę šalies nacionaliniam saugumui.

Jungtinėse Valstijose jam gali būti pareikšti kaltinimai šnipinėjimu – taigi, jei būtų nuteistas, E. Snowdenas gali būti pasiųstas už grotų keliems dešimtmečiams.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

manau

Taip,- Rusijoje jam saugiausia. Bet kurią kitą šalį JAV savo šantažais priverstų perduoti jai Snoudeną.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS