ECB naujosios būstinės atidarymą aptemdė antikapitalistų riaušės | Diena.lt

ECB NAUJOSIOS BŪSTINĖS ATIDARYMĄ APTEMDĖ ANTIKAPITALISTŲ RIAUŠĖS

  • 1

Audringi protestai aptemdė trečiadienį įvyksiančio Europos centrinio banko (ECB) naujosios būstinės atidarymą, kai antikapitalistinių pažiūrų demonstrantai prieš tą renginį padeginėjo automobilius, daužė langus ir svaidė akmenis Vokietijos Frankfurto miesto gatvėse.

Viena policijos atstovė sakė naujienų agentūrai AFP, kad per tas riaušes buvo padegti bent septyni policijos automobiliai.

Likus kelioms valandoms iki oficialios inauguracijos ceremonijos penki žmonės buvo suimti, o dar apie 500 demonstrantų buvo apsupti policijos.

Aštuoni pareigūnai nukentėjo nuo svaidomų akmenų, o dar 80 buvo paveikti demonstrantų purškiamų dujų, nurodė policijos atstovė.

Policija panaudojo vandens patrankas, vaikydama protestuotojus prie apsaugos zonos, nustatytos aplink 185 metrų aukščio naują dangoraižį Frankfurto rytiniame rajone, kurio statyba kainavo 1,3 mlrd. eurų.

Pasak policijos atstovės, demonstrantai buvo „agresyvūs ir smurtavo“.

Pranešimų apie smurto išpuolius gauta iš daugelio miesto vietų – daugiausiai aplink naująją ECB būstinę, bet ir prie koncertų rūmų „Alte Oper“ bei finansų rajone, nurodė ji.
Vienas ten esantis AFP žurnalistas sakė, kad viename visuomeniniame pastate buvo išdaužyti langai, o netoliese gatvėje liepsnojo padangos.

Vokietijos finansų sostinės gatvėse dideliu greičiu lėkė sirenas įjungusių policijos automobilių kolonos, skraidė sraigtasparniai.

ECB būstinės atidarymo ceremonija turėjo prasidėjo 11 val. vietos (12 val. Lietuvos) laiku, dalyvaujant banko vadovui Mario Draghi (Marijui Dragiui) ir apie 100 kviestinių svečių.

Mieste buvo imtasi griežtų saugumo priemonių, kai prieš griežto taupymo politiką pasisakantys aktyvistai pažadėjo surengti protesto mitingą, kuriame turėtų dalyvauti per 10 tūkst. žmonių.

ECB jau praeitų metų pabaigoje persikėlė į naująjį pastatą prie Maino upės.

Tačiau tęsiantis Graikijos skolų krizei centrinis bankas nusprendė surengti gana kuklią inauguracijos ceremoniją, kurioje dalyvaus tik 20 svečių iš šalies.

Planuojamose protesto eitynėse ketina dalyvauti aktyvistų organizacijos, tokios kaip „Attac“, taip pat profsąjungos ,susivienijusios po antikapitalistinio judėjimo „Blockupy“ vėliava, kartu su Graikijos kairiosios valdančiosios partijos „Syriza“ atstovais ir panašios pakraipos Ispanijos partijos „Podemos“ atstovu Migueliu Urbanu (Migeliu Urbanu).

Iš Berlyno atvažiuoja specialus traukinys, vežantis 800 aktyvistų, o dar 60 autobusų atvažiuos iš 39 Europos miestų. Nors Frankfurte jau prasiveržė smurtas, policija išreiškė viltį, kad dauguma protestuotojų elgsis taikiai.

„Tai vienas iš didžiausių (saugumo pajėgų) dislokavimų, kada nors surengtų šiame mieste“, – policijos atstovė sakė AFP.

„Matome, kad Europos projektui iškilo mirtinas pavojus. Vietoje griežto taupymo ir socialinių apkarpymų raginame užtikrinti daugiau demokratijos ir sąžiningesnį valdžios balansą Europoje bei pačiame ECB“, – sakoma antradienį paskelbtame kelių profsąjungų bendrame pranešime.

Demonstrantai planuoja susirinkti Frankfurto centre 14 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku ir pradėti eitynes 17 val. (18 valandą).

Organizatoriai kaltino policiją ir miesto valdžią „kurstant paniką“ ir rengiant „absurdišką pilietinio karo scenarijų“.

Judėjimo „Intervencinė kairė“ lyderė Hannah Eberle (Hana Eberlė) pažadėjo, kad demonstrantai „neleis policijai painiotis jų kelyje“.

„Mes kovojame už ... demokratišką ir socialinę Europą“, – sakė „Attic“ aktyvistas Rolandas Suessas (Rolandas Ziūsas).

ECB, nuo 1998-ųjų vadovaujantis euro zonos monetarinei politikai, iki praeitų metų dirbo dangoraižyje „Eurotower“ Frankfurto centre.

2008 metais buvo pradėta statyti nauja būstinė, suprojektuota Vienos architektų bendrovės „Coop Himmelb(l)au“.

Rytinėje miesto dalyje iškilęs pastatas, sujungtas su istoriniu turgumi „Grossmarkthalle“, buvo baigtas statyti praeitų metų pabaigoje, o neilgai trukus į jį persikėlė ECB biurai.

M. Draghi: ECB kritikuojamas nepelnytai

Europos centrinio banko vadovas Mario Draghi (Marijus Dragis) trečiadienį pareiškė, jog ECB „nenusipelnė“ būti vadinamas Europoje nepopuliarios griežto taupymo politikos pagrindiniu vykdytoju, kai antikapitalistinių pažiūrų protestuotojai susirėmė su policija netoli šios institucijos naujosios būstinės Frankfurte.

„Būdamas ES institucija, atlikusia centrinį vaidmenį per krizę, ECB atsidūrė nusivylusių šia padėtimi taikiklyje“, – M.Draghi sakė per naujos ECB būstinės to Vokietijos miesto rytinėje dalyje oficialaus atidarymo ceremoniją.

„Galbūt tai nėra pelnyti kaltinimai – mūsų veiksmai buvo tiksliai nukreipti, kad sušvelnintų sukrėtimus, kuriuos patyrė ekonomika. Bet būdami visos euro zonos centrinis bankas turime labai atidžiai įsiklausyti, ką sakom visi mūsų piliečiai“, – pabrėžė jis.

Italas, vadovaujantis ECB nuo 2011 metų, kalbėjo atidarant įspūdingą 185 metrų aukščio ir 1,3 mlrd. eurų kainavusį pastatą, į kurį banko darbuotojai persikėlė jau praeitų metų pabaigoje.

Aplink pastatą buvo nustatyta saugumo zona, apjuosta užtvaromis ir spygliuota vieta, o prie jos susirinkę šimtai aktyvistų įsitraukė į įnirtingus susirėmimus su policija, padeginėdami automobilius, svaidydami akmenis ir daužydami langus. Vėliau trečiadienį antikapitalistiniai judėjimai ir profsąjungos planuoja surengti didelį mitingą ir eitynes Frankfurto centre.

Kalbėdamas maždaug šimtui kviestinių svečių, M.Draghi pripažino, kad „žmonės išgyvena labai sunkius laikus“ ir atkreipė dėmesį į apklausas, rodančias, kad žmonės dabar jaučiasi gyvenantys blogiau negu gyveno prieš krizę.

„Suprantu, kad motyvuoja tokį požiūrį, kodėl žmonės nori matyti pokyčius“, – sakė ECB vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

AS

Ne Attic, bet ATTAC

SUSIJUSIOS NAUJIENOS