ECB vadovė įspėjo dėl „netolygaus“ atsigavimo, nepaisant gerų žinių apie vakciną | Diena.lt

ECB VADOVĖ ĮSPĖJO DĖL „NETOLYGAUS“ ATSIGAVIMO, NEPAISANT GERŲ ŽINIŲ APIE VAKCINĄ

Europos centrinio banko (ECB) vadovė Christine Lagarde trečiadienį įspėjo dėl „netolygaus“ euro zonos atsigavimo, nepaisant vilties teikiančių žinių apie koronaviruso vakciną.

„Kol nebus pasiektas plačiai paplitęs imunitetas, mums gali grėsti pasikartojantys viruso plitimo pagreitėjimo etapai ir apribojimų griežtinimai“, – virtualiame centrinių bankų forume sakė Ch. Lagarde.

„Atsigavimas galimai bus ne vientisas, o verčiau netolygus, prasidedantis ir tuomet vėl pasibaigiantis bei priklausomas nuo vakcinų pristatymo“, – sakė banko vadovė.

JAV farmacijos milžinė „Pfizer“ ir Vokietijos bendrovė „BioNTech“ pirmadienį pranešė, kad jų kuriamos vakcinos efektyvumas siekia net 90 proc. – tai sukėlė vilčių, kad pandemija gali būti greitai užbaigta, ir į akcijų rinkas įnešė teigiamos nuotaikos.

Pirmieji skiepijimai nuo COVID-19, pagal optimistinį scenarijų, Europos Sąjungoje (ES) gali prasidėti jau pirmąjį 2021 metų ketvirtį, interviu naujienų agentūrai AFP sakė ES sveikatos agentūros vadovė Andrea Ammon.

Tačiau Ch. Lagarde pabrėžė, kad politikos kūrėjai susidurs su iššūkiu, kaip išgyventi laikotarpį iki vakcinų paplitimo. Trečią ketvirtį stebėtas atsigavimas „rodo, kad pirminis politikos atsakas buvo veiksmingas“, sakė ji.

ECB obligacijų supirkimo schema, dar žinoma kaip PEPP, į euro zoną įpumpuos 1,35 trln. eurų. Ji greičiausiai išliks pagrindine pinigų politikos schema, padedančia švelninti ekonominius viruso padarinius, sakė Ch. Lagarde.

Ji savo komentarus pateikė likus mėnesiui iki skubaus pinigų politikos susitikimo, kuriame ECB greičiausiai padidins skatinimo priemonių apimtis, Europos valstybėms susiduriant su antrąja koronaviruso banga, privertusia kai kurias šalis imtis pakartotinių karantinų.

ECB vadovė atkreipė dėmesį į „neįprastą recesiją“, kurią sukėlė tebesitęsianti sveikatos krizė, – duomenys rodo, kad sąlyginį atsparumą rodo gamybos sektorius, tačiau itin smarkių padarinių neišvengė paslaugų sektorius.

Paslaugų sektoriaus našumo kelias visiško atsigavimo link gali būti itin sudėtingas, o tai kelia susirūpinimą darbo rinkai, kadangi sektoriuje dirba itin daug darbuotojų, teigė Ch. Lagarde.

Euro zonoje pirmoje 2020 metų pusėje darbo neteko penki milijonai žmonių, sakė banko vadovė.

19 valstybių vienijančios euro zonos ekonomika antrą šių metų ketvirtį susitraukė rekordiniais 11,8 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS