EK patvirtino 600 mln. eurų skyrimą Ukrainai | Diena.lt

EK PATVIRTINO 600 MLN. EURŲ SKYRIMĄ UKRAINAI

Europos Komisija (EK) patvirtino antrosios 600 mln. eurų dydžio išmokos skyrimą Ukrainai pagal makrofinansinės paramos programą, paskelbė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Džiaugiuosi EK sprendimu skirti Ukrainai 600 mln. eurų dydžio makrofinansinės pagalbos antrąją dalį. Esu dėkingas ES, (Europos Komisijos pirmininkei) Ursulai von der Leyen, (Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojui) Valdžiui Dombrovskiui už palankų Ukrainos įgyvendintų reformų įvertinimą. Tai – Ukrainos ir ES solidarumo įrodymas, įveikiant iššūkius ir kovojant su COVID-19“, – pabrėžė V. Zelenskis.

„Ši išmoka suteiks mums galimybę atkurti ekonomiką po COVID-19. Mes giliname santykius, tęsiame reformas, kurios sustiprins Europos atsparumą“, – pridūrė Ukrainos premjeras Denysas Šmyhalis.

Į tai reaguodamas V. Dombrovskis pareiškė, jog jam malonu matyti pažangą Ukrainos reformų darbotvarkėje, kuri yra svarbi ES makrofinansinės paramos skyrimui.

„ES ir toliau rems Ukrainą, jos suverenumą ir teritorinį vientisumą, jos darbą, siekiant užtikrinti gerovę ir glaudesnę integraciją su ES“, – akcentavo V. Dombrovskis.

Ukraina ir ES pernai liepą pasirašė tarpusavio supratimo memorandumą ir paskolos sutartį dėl dvylikos mėnesių trukmės penktosios 1,2 mlrd. eurų vertės makrofinansinės paramos programos. Paskola suteikta penkiolikai metų už 0,125 proc. metų palūkanų. Pirmąją 600 mln. eurų dydžio išmoką Ukraina gavo be jokių išankstinių sąlygų, iškart po dokumentų ratifikavimo – praėjusių metų pabaigoje. Antrajai išmokos gavimui, kurios terminai buvo pratęsti, Kijevui buvo būtina  įvykdyti aštuonis reikalavimus ir sulaukti palankių Tarptautinio valiutos fondo (TVF) išvadų.

Anksčiau šią savaitę D. Šmyhalis pareiškė, jog šalis įvykdė „visas sąlygas, pasiekė visus norminius rodiklius, nemato jokių kliūčių palankioms TVF misijos išvados ir išmokų patvirtinimui“.

TVF misija Ukrainoje darbą pradėsi rugsėjo 18-ąją.

Ukraina tikisi TVF paskolos antrosios 750 mln. JAV dolerių vertės išmokos sulaukti lapkričio-gruodžio mėnesiais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

TOKS NEKALTAS KLAUSIMĖLIS?

Už ką ir kodėl ES komisija skiria lėšas Ukrainai? Ji ne ES narė. Kodėl ES remia akivaizdžiai nacionalistinę valstybę, dėl kurios gali kilti net trečias pasaulinis karas. Nuo nacionalizmo iki NACIZMO tik vienas žingsnis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS