EK vadovė ragina valstybes paaukoti vakcinų Ukrainai | Diena.lt

EK VADOVĖ RAGINA VALSTYBES PAAUKOTI VAKCINŲ UKRAINAI

Europos Komisijos vadovė pirmadienį sakė, jog paragino Europos Sąjungos valstybes nares paaukoti kažkiek savo vakcinų nuo COVID-19 dozių Ukrainai, bandančiai pradėti vakcinavimo kampaniją.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo šalyje sulaukė kritikos, kad nesugebėjo apsirūpinti Vakarų gamybos vakcinomis, ir ragino ES šiuo klausimu padėti Ukrainai.

Pirmadienį V. Zelenskis sakė, kad Ukraina, viena neturtingiausių Europos šalių, vėliau šį mėnesį pradės pirmąją vakcinavimo kampanijos fazę.

Maždaug 40 mln. gyventojų turinti šalis laukia 8 mln. vakcinos dozių, pažadėtų pagal Jungtinių Tautų programą COVAX, ir iki 5 mln. kiniškos vakcinos „CoronaVac“ dozių.

„Be COVAX taip pat paprašiau mūsų valstybių narių padovanoti dalį savo dozių Ukrainai“, – sakė EK vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) vaizdo kreipimesi per konferenciją Kijeve.

„Dėl COVAX Ukrainos gydytojai ir slaugytojai pirmąsias vakcinas gaus jau šį mėnesį“, – sakė ji ir pridūrė, kad „milijonai kitų dozių pasieks Ukrainą iki vasaros“.

Ukraina kol kas nėra įregistravusi jokios vakcinos, o V. Zelenskis atmeta promaskvietiškų politikų raginimus patvirtinti rusišką vakciną „Sputnik V“.

Praėjusią savaitę Ukraina paskelbė, kad taip pat užsitikrino 12 mln. dozių „AstraZeneca“ ir „Novavax“ kuriamų vakcinų.

Tačiau bendro jau užsakytų vakcinų dozių skaičiaus nepakanka šalies poreikiams patenkinti.

Pirmadienį kalbėdamas toje pačioje konferencijoje V. Zelenskis taip pat atkreipė dėmesį į ukrainiečių „nepasitikėjimą“ vakcinomis ir sakė, kad „didelė populiacijos dalis“ nenori skiepytis.

Kaip rodo neseniai atlikta nevyriausybinės organizacijos „Rating Group“ apklausa, daugiau kaip pusė ukrainiečių sako, kad dar nėra pasirengę skiepytis, net ir nemokamai.

43 metų prezidentas, kuris pernai persirgo nesunkia COVID-19 forma, sakė, kad yra pasirengęs pasiskiepyti ir taip padrąsinti kitus.

„Kaip ir dauguma pasaulio lyderių, esu pasirengęs asmeniniu pavyzdžiu parodyti žmonėms, kad pasiskiepyti svarbu, kad tai saugu ir kad to reikia“, – sakė V. Zelenskis.

Ukrainoje, kur sveikatos apsaugos sistema silpna, jau išaiškinta per 1,2 mln. užsikrėtimo koronavirusu atvejų ir daugiau kaip 23 tūkst. mirties nuo šios ligos atvejų.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

pensininkė

net Afrika atsisako tos vakcinos kuri naudojama pas mus, o mums gera ,svarbu ne rusiška

tai

Sužlugdyta , išgrobstyta ir praskolinta valstybė paversta eiliniu USA sklypu, o Europai rūpi tik kaip pigi žaliavų ir darbo jėgos tiekėja, jei ukrainiečiai sirgs, tai kas ES dirbs?

sputnikas, labai pavojingas koncervams

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė abejoja rusų sukurtos vakcinos „Sputnik V“ veiksmingumu ir teigia, kad Vladimiras Putinas ją pasauliui siūlo, kaip dar vieną hibridinį ginklą skaldyti ir valdyti.Ypac sis skiepas pavojingas koncervatoriui,pasiskiepijus sis nevagia ,nemeluoja ,nekeicia zmonos ,neplauna lenzbergam uzpakalius ,tampa normaliu lieciamu tautieciu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS