Ekstremisto A. Breiviko kalinimo sąlygos prilygsta kankinimui? | Diena.lt

EKSTREMISTO A. BREIVIKO KALINIMO SĄLYGOS PRILYGSTA KANKINIMUI?

  • 3

Masinio žudiko Anderso Behringo Breiviko (Anderso Bėringo Breiviko) kalinimas vienutėje gali virsti „nežmonišku elgesiu“, sakoma trečiadienį paskelbtoje Norvegijos parlamento žmogaus teisių ombudsmeno ataskaitoje.

Ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas A.B.Breivikas, nužudęs 77 žmones per sprogdinimą ir šaudymą 2011 metų liepą, yra laikomas griežčiausio apsaugos režimo bloke Šieno kalėjime, kuriame jo kontaktai su išoriniu pasauliu labai riboti.

36 metų veikėjas, kuris sako tais išpuoliais protestavęs prieš Norvegijos multikultūralizmą, tvirtina, kad jo laikymo kalėjime sąlygos prilygsta „kankinimui“ ir apskundė Norvegijos vyriausybę teismui. Posėdžiai dėl šios bylos turėtų prasidėti ateinantį kovą.

A.B.Breivikas taip pat ne kartą grasino paskelbti bado streiką.

„Itin griežtai saugomo bloko režimas lemia labai griežtus suvaržymus kalinių judėjimo laisvei ir galimybei bendrauti su kitais žmonėmis“, – rašė A.B.Breiviko kalėjimą aplankęs ombudsmenas Aage Thoras Falkangeris (Ogė Toras Falkangeris), kuriam yra pavesta tirti viešųjų agentūrų neteisingos veiklos atvejus.

„Visa tai – ir faktas, kad labai griežtos apsaugos skyriuje laikoma itin mažai kalinių, – reiškia, jog šis režimas kelia padidėjusią nežmoniško elgesio riziką“, – pareigūnas nurodė savo ataskaitoje.

Ataskaitoje kalėjimo prižiūrėtojai raginami daugiau bendrauti su kaliniais, kad būtų „sumažinta rizika žalos“, susijusios su jų kalinimu vienutėse, taip pat siūloma apsvarstyti galimybę taikyti „mažiau nepageidaujamas saugumo priemones nei antrankiai“.

Kaip pranešė visuomeninis transliuotojas NRK, kalėjimo valdžia jau ėmėsi tam tikrų priemonių, kad A.B.Breivikui būtų lengviau išgyventi izoliaciją. Viena jų yra leidimas kaliniui valandą per savaitę užsiimti kokia nors veikla su kalėjimo prižiūrėtojais.

A.B. Breivikas atlieka 21 metų laisvės atėmimo bausmę, kuri gali būti pratęsta, jeigu jis bus pripažintas tebekeliančiu pavojų visuomenei.

2011 metų liepos 22 dieną A.B. Breivikas nužudė iš viso 77 žmones, kai susprogdino užminuotą mikroautobusą prie vyriausybės komplekso Osle, o vėliau šaudė į tuometės valdančiosios Darbo partijos jaunimo sparno vasaros stovyklos dalyvius netoli sostinės esančioje Utiojos saloje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Zita

Jau ir taip kalėjimai paversti vos ne sanatorija. Sausa, šilta, neblogas maistas ir už nieką nereikia mokėti. Tegul visi kaliniai dirba ir, kiek kuris užsidirbs, už tiek ir maisto bei rūbų nusipirks. Tegul susimoka už šildymą, vandenį, elektrą.

PETRAS PIKŠRYS

Tai turi spręsti Norvegijos teisėtvarka.

toki

reikia /uzmigdyti/ kad nekankintu ir nesikankintu....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS