Eliziejaus rūmai: vakcina nuo koronaviruso turi būti „pasaulinis viešas gėris“ | Diena.lt

ELIZIEJAUS RŪMAI: VAKCINA NUO KORONAVIRUSO TURI BŪTI „PASAULINIS VIEŠAS GĖRIS“

  • 0

Bet kokia vakcina nuo koronaviruso turi būti prieinama pasauliui kaip įmanoma greičiau, o platinti ją būtina „sąžiningai ir teisingai“, ketvirtadienį Eliziejaus rūmus citavo Prancūzijos žiniasklaida.

„Pastarosiomis savaitėmis ir mėnesiais dedamos pastangos rodo, kad vakcina turi būti pasaulinis viešas gėris – tai yra, atskirta nuo rinkos įstatymų“, – nurodė prancūzų prezidento kanceliarija.

Ji pabrėžė, jog vakcina turėtų būti „prieinama visur, visiems ir tuo pačiu metu“.

Taip prezidentūra sureagavo į pasipiktinimą šalyje sukėlusį prancūzų farmacijos milžinės „Sanofi“ pareiškimą, kad ji pirmąsias bet kokios vakcinos nuo COVID-19 siuntas rezervuos Jungtinėms Valstijoms, nes ši šalis „prisiėmė riziką“ investuodama į atitinkamus tyrimus.

Bendrovės Prancūzijos skyriaus vadovas Olivier Bogillot (Olivjė Bogijo) vėliau pamėgino sušvelninti tokį „Sanofi“ vadovo brito Paulo Hudsono (Polo Hadsono) pasisakymą, tikindamas, kad vakcina būtų „prieinama visiems“ ir kad „europiečiai ir amerikiečiai gaus ją vienu metu“.

Anot jo, P. Hudsonas buvo neteisingai suprastas – esą jis tenorėjo paskatinti Europos Sąjungą veikti efektyviau.

Pati ES ketvirtadienį tvirtino, kad bet kokia vakcina nuo koronaviruso turi būti sąžiningai prieinama visoms šalims.

„Mums viename pasaulyje labai svarbu, kad dėl to dirbtume pasauliniu mastu, nes šis virusas yra pasaulinis virusas“, – pareiškė Europos Komisijos atstovas Stefanas De Keersmaeckeris (Stefanas De Kersmekeris).

Briuselis šį mėnesį organizavo lėšų rinkimą visame pasaulyje vakcinos tyrimams ir surinko daugiau kaip 7 mlrd. eurų, bet Vašingtonas demonstratyviai atsisakė dalyvauti.

Europos vaistų agentūra ketvirtakova su dienį pareiškė, kad, remiantis vykdomais bandymais, vakcina nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 gali būti patvirtinta po metų, jei viskas klostysis pagal „optimistinį scenarijų“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS