Energetikos bendrovė: netrukus Rusija gali nutraukti dujų tiekimą Suomijai | Diena.lt

ENERGETIKOS BENDROVĖ: NETRUKUS RUSIJA GALI NUTRAUKTI DUJŲ TIEKIMĄ SUOMIJAI

Rusija gali netrukus nutraukti dujų tiekimą Suomijai, nes Šiaurės šalis atsisako mokėti „Gazprom“ rubliais, antradienį pranešė Suomijos valstybinė bendrovė „Gasum“.

„Gasum“ pareiškė, kad ginčą su „Gazprom Export“ perduos arbitražui, o tai gali dar labiau supykdyti kaimyninę Rusiją, Helsinkiui rengiantis trečiadienį pateikti prašymą dėl narystės NATO. „Gasum“ mano, kad yra padidėjusi rizika, kad gamtinių dujų tiekimas (...) bus sustabdytas, todėl gamtinių dujų importas iš Rusijos į Suomiją gali baigtis“, – sakoma bendrovės pranešime.

Sekmadienį Rusija naktį sustabdė elektros tiekimą Suomijai, kai jos energetikos bendrovė „RAO Nordic“ pareikalavo sumokėti įsiskolinimus, nors trūkumas buvo greitai padengtas.

Gamtinės dujos sudaro apie aštuonis procentus Suomijos suvartojamos energijos, didžioji jos dalis gaunama iš Rusijos. „Gazprom Export“ balandį pareikalavo, kad ateityje atsiskaitymai tiekimo sutartyje būtų atliekami rubliais, o ne eurais. „Gasum“ reikalavimą atmetė. Suomijos grupė teigė esanti pasirengusi galimam tiekimo nutraukimui ir „sieksianti užtikrinti gamtinių dujų prieinamumą savo klientams Suomijoje per dujotiekį „Balticconnector“. Tačiau ji pažymėjo, kad „dėl ribotų perdavimo pajėgumų tai gali būti sudėtinga“. „Gasum“ generalinis direktorius Mika Wiljanenas sakė, kad bendrovė „neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik perduoti sutartį arbitražui“.

Maskva ne kartą perspėjo Suomiją, kad prašymas įstoti į NATO yra „rimta klaida su toli siekiančiais padariniais“. Rusija nutraukė dujų tiekimą kelioms šalims, atsisakiusioms rubliais mokėti „Gazprom“, kad nepalaikytų Rusijos per karą Ukrainoje, pavyzdžiui, Lenkijai ir Bulgarijai. Kitur Europos Sąjungoje kai kurie mokėjimai turi būti atlikti gegužės viduryje, tuomet laukiama naujų tiekimo stabdymų.

Italijos energetikos milžinė „Eni“ antradienį pranešė atidaranti sąskaitas eurais ir rubliais, kad galėtų atlikti mokėjimus už rusiškų dujų tiekimą. Jos teigimu, šis žingsnis nepažeidžia Europos sankcijų, bet atitinka Maskvos reikalavimus.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Suomija, Rusija, dujų tiekimas, Gazprom, bendrovė Gasum
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS