EP ragina Iraną leisti M. Amini šeimai atsiimti prestižinį apdovanojimą | Diena.lt

EP RAGINA IRANĄ LEISTI M. AMINI ŠEIMAI ATSIIMTI PRESTIŽINĮ APDOVANOJIMĄ

  • 2

Europos Parlamento nariai pirmadienį paragino Iraną leisti Mahsos Amini, kurios mirtis pernai rugsėjį išprovokavo masinius moterų protestus, šeimai atvykti į Prancūziją atsiimti prestižinio Europos Sąjungos apdovanojimo už minties laisvę.

Teisės aktų leidėjai teigė, kad Irano valdžia konfiskavo M. Amini motinos, tėvo ir brolio pasus ir neleido jiems įlipti į lėktuvą, skrendantį į Paryžių.

„Šiuo apribojimu siekiama nutildyti Jinos Mahsos Amini (Džinos Mahsos Amini) šeimą, neleidžiant jiems kalbėti apie Islamo Respublikos vykdomą piktinantį moterų teisių, žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių slopinimą Irane“, – laiške rašė 116 europarlamentarų.

„Negalime su tuo taikstytis, tiesa neturi būti nutylėta, o šio neįtikėtino išsivadavimo judėjimo veidas turi būti parodytas Europai ir pasauliui“, – priduriama jame.

Europarlamentarai paragino Teheraną atšaukti šį sprendimą ir leisti M. Amini motinai, tėvui ir broliui antradienį atvykti į Parlamento būstinę Strasbūre atsiimti 2023-iųjų Sacharovo premijos.

22 metų kurdų kilmės iranietė mirė 2022-ųjų rugsėjo 16-ąją, kai buvo sulaikyta vadinamosios Irano moralės policijos už tai, kad, kaip įtariama, pažeidė griežtą šalies moterų aprangos kodą.

Jos mirtis sukėlė masinius protestus Irane ir pasaulinį judėjimą „Moteris, gyvybė, laisvė“, raginantį nutraukti musulmonų dvasininkų valdymą šiitiškoje respublikoje bei Teherano įvestą prievolę moterims dėvėti galvos apdangalus.

Spalį Briuselis M. Amini ir jos mirties išprovokuotam moterų protesto judėjimui skyrė aukščiausią apdovanojimą, kurį kasmet skiriamą žmonėms, reikšmingai prisidėjusiems prie kovos už žmogaus teises ar demokratiją, – Andrejaus Sacharovo premiją.

Irano saugumo pajėgos nuslopino šalies viduje kilusius protestus: už įtariamą dalyvavimą protestuose, kuriuos pareigūnai pavadino riaušėmis, šimtus žmonių nužudė ir įvykdė dešimtis mirties bausmių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

P is ki t

Na hui su savo apdovanojimais is anksto sugalvotiem asmenim.

apdovanojimą nuvežti į kalėjimą yra paprasčiau ir

saugiau, juk VAKARAI kalinę gali p a g r o b t i , juo labiau , jog JANKIAI turi patirtį--kažkada iš IRANO kalėjimo jie pagrobė JAV nusikaltėlius.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS