EP reikalauja nedelsiant paleisti A. Navalną ir sugriežtinti sankcijas Rusijai | Diena.lt

EP REIKALAUJA NEDELSIANT PALEISTI A. NAVALNĄ IR SUGRIEŽTINTI SANKCIJAS RUSIJAI

  • 4

Aleksejus Navalnas ir jo rėmėjai turi būti nedelsiant paleisti, o Vladimiro Putino oligarchinė aplinka – sulaukti papildomų ES sankcijų, ketvirtadienį pažymėjo Europos Parlamentas (EP).

EP nariai griežtai smerkia Rusijos elgesį ir A. Navalno bei jo rėmėjų sulaikymą, taip pat pasikėsinimą jį nužudyti, sakoma EP biuro Lietuvoje pranešime. Jie ragina nedelsiant ir besąlygiškai paleisti A. Navalną ir visus kitus su jo grįžimu susijusius asmenis: žurnalistus, bendradarbius ir rėmėjus. Europarlamentarai įsitikinę, kad pasikėsinimu nužudyti A. Navalną ir jo sulaikymu režimas siekia užglaistyti savo korupcinę veiklą ir nutildyti opoziciją ruošiantis 2021 m. Rusijos parlamento rinkimams.

Europarlamentarai primena, kad Rusijoje šiuo metu kali apie 300 politinių ir religinių aktyvistų, o žmogaus teisių ir teisės viršenybės padėtis šalyje toliau blogėja. Valdžia sistemiškai siekia nutildyti laisvą žodį, riboja susirinkimų laisvę, trikdo opozicijos veiklą, represinėmis priemonėmis siekia užgniaužti mėginimus atskleisti korupciją bei slopina pilietinę visuomenę, teigiama rezoliucijoje. EP reikalauja, kad Rusija nustotų persekioti disidentus ir prieš juos smurtauti.

Europarlamentarai atkreipia dėmesį į tai, kad politinių oponentų sulaikymas prieštarauja Rusijos tarptautiniams įsipareigojimams, todėl ragina Europos Tarybą bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizaciją įvertinti šiuos veiksmus, taip pat iškelti Rusijai bylą dėl pažeidimo Europos Žmogaus Teisių Teisme.

Savo ruožtu ES Taryba raginama reikšmingai sustiprinti ir išplėsti ES sankcijas Rusijai, įtraukiant su A. Navalno sulaikymu susijusius asmenis ir įmones. ES sankcijų turi sulaukti ir su Rusijos režimu bei V. Putino vidiniu ratu susiję oligarchai, taip pat propagandinės žiniasklaidos darbuotojai bei jų šeimų nariai, turintys turto ES bei galintys laisvai keliauti ES šalyse, įsitikinę europarlamentarai.

Parlamentas taip pat siūlo ES valstybėms kritiškai peržiūrėti santykius su Rusija, parengti naują santykių su šia šalimi strategiją ir sustabdyti „Nord Stream 2“ projekto įgyvendinimą.

Europarlamentarai pasiryžę toliau atidžiai stebėti A. Navalno situaciją ir remti Rusijos žmones jų kovoje už pagrindines laisves, žmogaus teises ir demokratiją.

EP biuras Lietuvoje informuoja, kad ketvirtadienį priimtai EP rezoliucijai pritarė 581 EP narys, nepritarė 50, o susilaikė 44.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

ALGIS

Kas Eutopos sąjungoje , jeigu ne EP turi priiminėti NUTARIMUS , kaip ji turi elgtis , .

nieko tokiop

Navaina paleisti Dieduka su anuku i tvarteli

{{{---

Surinkit "EP biuras" į paiešką ir pamatysit kas tam biurui atstovauja. Eilinės tvartelio mazgotės
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS