ES deda pastangas, kad dirbtinis intelektas programėlėse nedarytų poveikio rinkimams | Diena.lt

ES DEDA PASTANGAS, KAD DIRBTINIS INTELEKTAS PROGRAMĖLĖSE NEDARYTŲ POVEIKIO RINKIMAMS

  • 0

Europos Sąjunga ketvirtadienį pasitelkė naują galingą skaitmeninį įstatymą daryti spaudimui „TikTok“ ir dar septynioms interneto platformoms dėl dirbtinio intelekto (DI), taip pat ir vadinamosios sintetinės vaizdakaitos (angl. deepfake), keliamo pavojaus artėjantiems rinkimams 27 šalių bloke.

Europos Komisija, remdamasi Skaitmeninių paslaugų įstatymu (DSA), užklausė „TikTok“, „Facebook“, „Instagram“, „X“, „Google“, „YouTube“, „Snapchat“ ir „Bing“ apie tai, ką jos daro, kad sumažintų šią riziką.

Briuselis taip pat paskelbė apie oficialų tyrimą Kinijos elektroninės prekybos milžinės „AliExpress“ atžvilgiu dėl kelių įtariamų DSA pažeidimų, tarp kurių – prekyba nelegaliais vaistais ir maisto papildais bei nepilnamečių neapsaugojimas nuo prieigos prie pornografijos.

Be to, Briuselis paprašė „Microsoft“ priklausančio socialinio tinklo „LinkedIn“ pateikti informaciją apie tai, kaip vartotojų asmeninė informacija naudojama tikslinei reklamai.

„DSA dabar veikia visu pajėgumu“ po to, kai įsigaliojo praėjusiais metais, platformose „Bluesky“ ir „X“ rašė už vidaus rinką atsakingas eurokomisaras Thierry Bretonas (Tjeri Bretonas).

„Vykdymo užtikrinimo grupės [yra] visiškai mobilizuotos“, – sakė jis.

Dėl prašymo aštuonioms platformoms pateikti informaciją apie veiksmus, kuriais siekiama sumažinti generatyvinio DI keliamą riziką, Komisija pareiškime nurodė, kad nagrinėja tokius klausimus, kaip „vadinamosios „haliucinacijos“, kai DI pateikia klaidingą informaciją, virusinis sintetinės vaizdakaitos plitimas, taip pat automatinis manipuliavimas paslaugomis, kuris gali suklaidinti rinkėjus“.

Šioms platformoms, pateikti oficialūs prašymai ir užklausa „LinkedIn“ nereiškia, kad bus imtasi tolesnių veiksmų. Tai priklausys nuo gautos informacijos.

Kita vertus, tyrimas prieš „AliExpress“ suteikia Briuseliui įgaliojimus gilintis į jos vidaus dokumentus ir procesus bei rinkti įrodymus.

Priklausomai nuo bylos baigties, už tokio lygio veiksmus įmonei gali grėsti DSA baudos, siekiančios iki šešių procentų platformos pasaulinės apyvartos, o šiurkščiais atvejais – net veiklos draudimas.

ES kontrolė

Europos Komisijos pareigūnai teigė, kad daug dėmesio generatyviniam DI ir tam, kaip jį naudoja pagrindinės platformos, skiriama dėl susirūpinimo, kaip jis gali būti panaudotas siekiant paveikti birželį vyksiančius ES rinkimus.

„Norime pasiruošti patys ir norime aprūpinti bei įspėti platformas, kad jos būtų kuo geriau pasirengusios įvairiems incidentams, kurie gali kilti artėjant rinkimams, ypač, žinoma, Europos Parlamento rinkimams“, – žurnalistams sakė vienas pareigūnas.

Pranešimas apie DI keliamą riziką paskelbtas kitą dieną po to, kai Europos Parlamentas balsavo už naujo svarbaus teisės akto, kuriuo siekiama pažaboti piktnaudžiavimą dirbtiniu intelektu, priėmimą. Šį teisės aktą dar turi patvirtinti visos ES valstybės narės.

Apskritai Briuselio teisinis arsenalas, kuriuo siekiama įvesti tvarką skaitmeninėje srityje, pastaraisiais mėnesiais buvo smarkiai sustiprintas įsigaliojus DSA. Šiuo teisės aktu kartu su Skaitmeninių rinkų įstatymu ir DI įstatymu siekiama geriau apsaugoti Europos piliečius ir įmones ir kartu skatinti inovacijas.

Tikėtina, kad bendras šių teisės aktų svoris taps pavyzdžiu kitoms šalims, ypač Vakaruose.

Jungtinėse Valstijose, kuriose galioja vykdomasis įsakas dėl dirbtinio intelekto saugos standartų, gali būti visiškai uždrausta „TikTok“, jei ji ir toliau priklausys Kinijos bendrovei „ByteDance“.

Trečiadienį JAV įstatymų leidėjai didele balsų dauguma pritarė įstatymo projektui, kuriuo būtų uždraudžiama „TikTok“, jei „ByteDance“ per šešis mėnesius neatsisakys šios programėlės. Įstatymo projektą dar turi priimti JAV Kongreso aukštieji rūmai ir pasirašyti prezidentas.

Europos Komisijos pareigūnas apie Briuselio veiksmus, apimančius ir „TikTok“, sakė, kad ES lygmeniu „nėra jokio (...) Kinijos puolimo“ ir kad pagal DSA visoms interneto platformoms taikomos vienodos sąlygos.

Jie pridūrė, kad ketvirtadienio pranešimai „tikrai nėra paskutiniai veiksmai“ ir „jų bus dar daugiau, nes nuolat dirbame su gaunama medžiaga“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS