ES energetikos ministrai tariasi dėl priemonių, skirtų sušvelninti energijos krizę | Diena.lt

ES ENERGETIKOS MINISTRAI TARIASI DĖL PRIEMONIŲ, SKIRTŲ SUŠVELNINTI ENERGIJOS KRIZĘ

  • 0

Europos Sąjungos (ES) valstybių narių energetikos ministrai ketvirtadienį susitinka aptarti priemonių, skirtų sušvelninti energijos krizę Europoje, tačiau jų nuomonės išsiskyrė pasiūlymo dėl dujų didmeninių kainų viršutinės ribos klausimu.

Ministrai susitikime aptars vos prieš dvi dienas pristatytą Europos Komisijos pasiūlymą, pagal kurį dujų kainų viršutinė riba būtų 275 eurai už megavatvalandę.

Visgi daugelis valstybių narių išreiškė kritikos, kad patvirtinus siūlomas sąlygas, kainų viršutinės ribos mechanizmas niekada nebūtų naudojamas.

„Dujų kainos viršutinė riba, kuri siūloma dokumente, šiuo metu netenkina nė vienos šalies“, – atvykusi į susitikimą sakė Lenkijos aplinkos ministrė Anna Moskwa (Ana Moskva).

„Po tiek daug diskusijų ir pasiūlymų, visa tai atrodo lyg koks pokštas“, – sakė ji.

Prancūzija, Ispanija ir Graikija taip pat sukritikavo Komisijos pasiūlymą.

Siūlomas dujų kainų viršutinės ribos planas vertinamas kaip „neutralizuotas“ dėl kai kurių narių, įskaitant Vokietiją ir Nyderlandus, spaudimo, kurios nerimauja, jog dujų gamintojos gali nukreipti dujų tiekimą į pelningesnes rinkas, ypač Aziją.

Vis dėlto mažiausiai 15 ES šalių – daugiau nei pusė bloko – nori tam tikros formos didmeninių dujų kainų viršutinės ribos, kad būtų išspręsta tiekimo krizė, kurią sukėlė Rusijos karas Ukrainoje.

Nors Europos Sąjunga neuždraudė rusiškų dujų, Kremlius sumažino tiekimą, keršydamas už Briuselio sankcijas, įvestas po Maskvos invazijos į kaimyninę šalį.

Prieš karą rusiškų dujų tiekimas sudarė daugiau nei 40 proc. visų į Europos Sąjungą importuojamų dujų, o sumažinto tiekimo padarinius ypač skaudžiai pajuto didžiausia ES ekonomika Vokietija.

Dabar rusiškų dujų dalis sumažėjo iki mažiau nei 10 procentų.

Visgi alternatyvūs šaltiniai, tokie kaip suskystintos gamtinės dujos (SGD), gabenamos iš Jungtinių Valstijų ir Persijos įlankos, negali kompensuoti trūkumo, taigi Europos gyventojų laukia didelės sąskaitos už šildymą šią žiemą.

Sudėtingos derybos

Paklausta, ar ministrai susitars dėl viso energetikos paramos priemonių paketo, įskaitant siūlomą viršutinę dujų kainų ribą, Belgijos energetikos ministrė Tinne Van der Straeten (Tinė Van der Straten) atsakė: „Nemanau, kad tai įmanoma šiandien“.

Už energetiką atsakinga Komisijos narė Kadri Simson pripažino nesutarimus dėl kainų viršutinės ribos ir pažymėjo, kad ministrai turi „teisę derinti skirtingus parametrus“, jei pageidauja.

Čekijos, rotacijos tvarka pirmininkaujančios Europos Sąjungai, pramonės ir prekybos ministras Jozefas Sikela sakė: „Esu pasirengęs sušaukti tiek neeilinių tarybų, kiek reikės, kad būtų pasiektas susitarimas“.

Komisijos siūloma viršutinė kainų riba būtų aktyvuota ateinančio mėnesio dujų kainai TTF prekybos taške dvi savaites viršijant 275 eurų už MW, o suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) referencinei kainai 10 dienų iš eilės viršijant 58 eurus.

TTF platformoje didmeninių dujų kaina Europoje ketvirtadienį siekė apie 124 eurus.

Vienintelis kartas, kai ji viršijo 275 eurų ribą, buvo vieną rugpjūčio savaitę, kai karo poveikis rinkai ir ES poreikis užpildyti dujų saugyklas buvo didžiausi.

Kainų viršutinės ribos planas, jei būtų priimtas, įsigaliotų sausio mėnesį.

Kartu šią žiemą galios planas dėl bloko narių savanoriško gamtinių dujų naudojimo sumažinimo 15 procentų.

Gairės: karas Ukrainoje, energijos krizė, kainos, ES energetikos ministrai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS