ES išbraukė Šveicariją ir JAE iš mokesčių rojų sąrašų | Diena.lt

ES IŠBRAUKĖ ŠVEICARIJĄ IR JAE IŠ MOKESČIŲ ROJŲ SĄRAŠŲ

  • 0

Europos Sąjunga (ES) ketvirtadienį išbraukė Šveicariją ir Jungtinius Arabų Emyratus (JAE) iš savo mokesčių rojų sąrašų.

„Albanija, Kosta Rika, Mauricijus, Serbija ir Šveicarija anksčiau nustatyto termino įgyvendino visas būtinas reformas, kad užtikrintų atitiktį ES gero mokesčių srities valdymo principams“, – pareiškė 28 bloko finansų ministrai.

Šveicarija buvo įtraukta į ES vadinamąjį pilkąjį sąrašą. Šiame sąraše šalis buvo nuo 2017 metų gruodžio, kai jis buvo sudarytas, ir į jį pateko dėl to, jog buvo nuspręsta, kad jos mokesčių taisyklės yra netinkamos, tačiau ji įsipareigojo jas pertvarkyti.

„Kad Šveicarijos nebebus šiame sąraše, man tai yra sėkmė. Geriausias sąrašas yra trumpiausias“, – per spaudos konferenciją Liuksemburge pareiškė už ekonomikos reikalus atsakingas Europos Komisijos narys Pierre Moscovici (Pjeras Moskovisis).

2018 metų spalį Šveicarija patvirtino mokesčių reformą, tačiau jos įsigaliojimas dėl referendumo buvo atidėtas.

Tuo tarpu Jungtiniai Arabų Emyratai, kuriems priklauso ir Dubajus, po įgyvendintų reformų buvo pašalintos iš „juodojo“ mokesčių rojų sąrašo.

„Europos Sąjunga šiandien reabilitavo du iš kenksmingiausių pasaulyje mokesčių rojų“, – pareiškė britų labdaros organizacijos „Oxfam“ patarėja ES mokesčių politikos klausimais Chiara Putaturo (Kjara Putaturo).

„Nepaisant pastaruoju metu įgyvendintų reformų, abi šalys mokesčių vengiančioms bendrovėms ir toliau siūlys saldžius kąsnelius, kaip antai, labai mažus mokesčių tarifus, ir toliau spartins lenktynes, kas gi pasiūlys mažesnį pelno mokestį.“

Dabar „juodajame“ sąraše liko tik devynios šalys arba teritorijos, priskiriamos prie nebendradarbiaujančiųjų mokesčių klausimais kategorijos: Amerikos Samoa, Belizas, Fidžis, Guamas, Omanas, Samoa, Trinidadas ir Tobagas, Jungtinių Valstijų Mergelių salos ir Vanuatu.

ES finansų ministrai šiuos sąrašus parengė po kelių skandalų, įskaitant vadinamąjį Panamos popierių skandalą ir „LuxLeaks“, tikėdamiesi paskatinti šalis aktyviau kovoti su tarptautinių korporacijų ir turtuolių mokesčių vengimu.

Į „juodąjį“ sąrašą įtrauktoms šalims taikomos ribotos sankcijos: iš esmės yra įšaldoma joms teikta Europos pagalba arba plėtros finansavimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS