ES įstatymų leidėjai ragina JAV Atstovų Rūmų pirmininką patvirtinti paramą Ukrainai | Diena.lt

ES ĮSTATYMŲ LEIDĖJAI RAGINA JAV ATSTOVŲ RŪMŲ PIRMININKĄ PATVIRTINTI PARAMĄ UKRAINAI

  • 0

Europos parlamentų rūmų vadovai paragino JAV Atstovų Rūmų pirmininką Mike'ą Johnsoną (Maiką Džonsoną) padėti kovoti su „blogio ašimi“ ir skirti 60 mlrd. dolerių (55,3 mlrd. eurų) dolerių pagalbos paketą karo alinamai Ukrainai.

M. Johnsonas, Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sąjungininkas, vadovaujantis itin nedidelę persvarą turinčiai respublikonų daugumai Atstovų Rūmuose, atsisako teikti balsavimui vadinamąjį papildomo finansavimo įstatymo projektą, kuriuo JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) prašo skirti naują pagalbos paketą Ukrainai, kovojančiai su Rusijos invazija.

Po dvejų karo su Rusija metų Ukrainos kariai yra išsekę ir nepakankamai apginkluoti. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis perspėjo, kad Kyjivas sprendimą dėl naujos JAV pagalbos turi gauti per mėnesį.

Antradienį pasirašytame bendrame laiške 19 Europos šalių, įskaitant Austriją, Prancūziją, Vokietiją ir Nyderlandus, asamblėjų vadovai paragino M. Johnsoną padėti „suteikti Ukrainai lėšų, reikalingų kovai tęsti“.

„Tikime, kad dėl Jūsų asmeninio vadovavimo Kongresas pademonstruos istorinę abiejų partijų vienybę, remdamas bendras pastangas padėti Ukrainai“, – sakoma laiške, kurio kopiją anglų kalba Prancūzijos parlamento žemųjų rūmų – Nacionalinės Asamblėjos – pirmininkė Yael Braun-Pivet (Jael Braun-Pivė) trečiadienį paskelbė socialiniame tinkle „X“.

„Blogio ašis turi būti nugalėta, o visi kaltininkai turi būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Tai labai atgrasys nuo tolesnių konfliktų ir sugrąžins mūsų žmonėms kontrolės ir saugumo jausmą“, – sakė parlamentų lyderiai.

Laiške taip pat teigiama, kad Rusijos invazija į Ukrainą labai paveikė saugumo padėties pasaulyje raidą.

„Matome, kad Iranas ir Šiaurės Korėja pradėjo teikti tiesioginę karinę paramą Rusijai, o nusikalstami Kremliaus režimo veiksmai įkvėpė kitus diktatūrinius ir nedemokratinius režimus, tapo senų konfliktų eskalavimo katalizatoriumi ir nustūmė mus prie naujų konfrontacijų slenksčio“, – sakė jie.

„Pasaulis sparčiai juda link tvarios pasaulio tvarkos sunaikinimo. Mūsų pareiga ir užduotis – užkirsti kelią šiam nuopuoliui į chaosą ir nebaudžiamumą“, – pridūrė politikai.

Antradienį J. Bidenas sušaukė retą susitikimą Ovaliajame kabinete, kad įtikintų M. Johnsoną atblokuoti pagalbą Kyjivui. M. Johnsonas tvirtino, kad jo prioritetas yra krizė Meksikos pasienyje.

Gairės: JAV, parama Ukrainai, ES, karas Ukrainoje, Mike Johnsonas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS