ES kovai su koronavirusu skyrė per 230 mln. eurų | Diena.lt

ES KOVAI SU KORONAVIRUSU SKYRĖ PER 230 MLN. EURŲ

Europos Komisija pirmadienį skyrė 232 mln. eurų kovai su plintančiu koronavirusu ir paragino tarptautinę bendruomenę bendradarbiauti.

„Ar tai būtų pasirengimo didinimas Europoje, ar Kinijoje, ar dar kur nors, tarptautinė bendruomenė turi dirbti drauge, o Europa – vaidinti svarbiausią vaidmenį“, – pareiškė EK vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

„Neturi būti jokių abejonių, kad tai yra globalus iššūkis, ir jis reikalauja visos tarptautinės bendruomenės bendradarbiavimo“, – per spaudos konferenciją Briuselyje sakė už krizių valdymą atsakingas eurokomisaras Janezas Lenarčičius.

Jis apibūdino Briuselio veiksmų spektrą, neapribotą Europos Sąjungos sienų.

„Giname savo piliečius tiek sunkiausiai nukentėjusiuose regionuose, tiek Europoje. Finansuojame vakcinų kūrimą, diagnostiką ir gydymą, kas atneš naudos žmonėms visame pasaulyje. Padedame Kinijai, kuri tebėra pagrindinis epidemijos epicentras. Galiausiai, didiname pagalbą šalims, turinčioms silpnesnes sveikatos apsaugos sistemas; daugelis jų yra Afrikoje“, – kalbėjo J. Lenarčičius.

Iš EK skirtų lėšų 114 mln. eurų bus skirti Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) paruošti pasauliniam planui, kuris reikalingas tobulinti pasirengimą ir reagavimą į nepaprastąsias situacijas šalyse, turinčiose silpnas sveikatos apsaugos sistemas, ir mažiau atspariose valstybėse.

Dar 15 mln. eurų bus skirta Afrikai, įskaitant Pasteuro (Pastero) institutą Dakare, siekiant padėti greičiau diagnozuoti ligą ir vykdyti epidemiologinę priežiūrą.

100 mln. eurų bus skirta tyrimams epidemiologijos, diagnostikos, terapijos ir prevencijos srityse, iš jų 90 mln. – ES ir farmacijos pramonės bendradarbiavimo programai „Naujoviškų vaistų iniciatyva“.

Galiausiai, 3 mln. eurų bus skirta ES pilietinės saugos mechanizmui, finansuoti Bendrijos piliečių evakuaciją iš Uhano miesto Kinijoje.

Baltieji rūmai planuoja išleisti 2,5 mlrd. dolerių

Baltieji rūmai planuoja išleisti 2,5 mlrd. dolerių (2,3 mlrd. eurų) kovai su pasaulyje plintančiu koronavirusu, pirmadienį pranešė JAV žiniasklaida.

Prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija Kongreso paprašė 1,8 mlrd. dolerių (1,7 mlrd. eurų) neatidėliotinos pagalbos, skelbia „The Washington Post“.

Sveikatos ir socialinio aprūpinimo departamento paprašyta naujo 1,25 mlrd. dolerių (1,15 mlrd. eurų) finansavimo, taip pat prašoma skirti papildomus 535 mln. dolerių (493 mln. eurų), kurie iš pradžių buvo numatyti kovai su Ebolos virusu.

Baltieji rūmai nurodė besitikintys per vyriausybę pritraukti papildomų lėšų iš kitų agentūrų – iš viso 2,5 mlrd. dolerių.

Demokratai savo ruožtu pareiškė, kad tokia suma yra pernelyg maža, o Atstovų Rūmų Asignavimų komitetas savo pranešime pavadino ją „apgailėtinai nepakankama“.

„Nepaisant skubių Kongreso ir visuomenės sveikatos bendruomenės perspėjimų, Trumpo administracijai prireikė ištisų savaičių paprašyti šių neatidėliotinos pagalbos lėšų“, – sakė komiteto pirmininkė Nita Lowey (Nita Lovi).

„Itin didelį nerimą kelia tai, kad dabar jų atsakymas yra atimti pinigus, kuriuos Kongresas skyrė kitiems svarbiems visuomenės sveikatos prioritetams. Dar blogiau yra tai, kad jų prašoma bendra [suma] vis dar yra per maža efektyviam, išsamiam atsakui vyriausybės lygiu“, – pridūrė ji.

Lėšas ketinama išleisti laboratoriniams testams, karantinui, vakcinų tyrimams ir kūrimui bei remti koronaviruso paveiktas valstybes, rašo „The Washington Post“.

Jungtinėse Valstijose kol kas užfiksuoti 53 užsikrėtimo atvejai, 39 sergantieji buvo sugrąžinti iš Kinijos ir kruizinio laivo „Diamond Princess“ prie Japonijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS