ES kritikuoja JK „nedraugišką signalą“ dėl pasiuntinio statuso | Diena.lt

ES KRITIKUOJA JK „NEDRAUGIŠKĄ SIGNALĄ“ DĖL PASIUNTINIO STATUSO

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) pirmadienį sukritikavo Jungtinės Karalystės atsisakymą suteikti bloko pasiuntiniui visateisį diplomatinį statusą ir įspėjo, jog tai kenkia bendradarbiavimo po „Brexito“ perspektyvoms.

„Tai nedraugiškas signalas – pirmasis, kurį Jungtinė Karalystė pasiuntė mums iškart po pasitraukimo iš Europos Sąjungos“, – sakė J. Borrellis po ES 27 užsienio reikalų ministrų susitikimo.

„Jei viskas taip tęsis, tai rodo, kad gerų perspektyvų nėra“, – pabrėžė jis.

Londonas suerzino Briuselį pareiškęs, kad ES pasiuntinys neturėtų būti prilyginamas suverenių valstybių diplomatams. Londono nuomone, bloko pasiuntinys turėtų dirbti turėdamas mažesnes tarptautinių organizacijų pasiuntinių privilegijas.

ES tvirtina, kad jos atstovas Joao Vale de Almeida  (Žuaunas Valė de Almeida) turėtų turėti visavertį diplomatinį statusą, kaip 143 kitose valstybėse, kur Bendrija turi savo diplomatines atstovybes.

Praėjusią savaitę Londonas buvusį savo „Brexito“ derybininkų komandos narį Lindsay Croisdale-Appleby (Lindsį Kroisdeilą-Aplebį) paskyrė savo ambasadoriumi ES, nors Europos Komisijos akredituotų diplomatų sąraše jis vis dar įrašytas kaip reikalų patikėtinis – žemesnio rango atstovas.

„Žinote, neprašome nieko nauja, neprašome jokio ypatingo elgesio“, – sakė J. Borrellis.

Praėjusią savaitę JK užsienio reikalų ministerijos atstovas nesureikšmino šio ginčo ir tvirtino, kad tarptautinės organizacijos statusas nepakenks ES darbui Londone.

„ES, jos delegacija ir darbuotojai gaus privilegijas ir imunitetus, reikalingus, kad jie galėtų efektyviai atlikti savo darbą JK“, – sakė jis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS