ES kviečia JK, Ukrainą ir Turkiją į Europos politinės bendrijos viršūnių susitikimą | Diena.lt

ES KVIEČIA JK, UKRAINĄ IR TURKIJĄ Į EUROPOS POLITINĖS BENDRIJOS VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMĄ

  • 1

Jungtinė Karalystė, Ukraina ir Turkija pakviestos dalyvauti kitą mėnesį Prahoje vyksiančiame pirmajame Europos politinės bendrijos susitikime, ketvirtadienį pranešė Europos Sąjunga.

Idėją sukurti politinio dialogo ir bendradarbiavimo platformą su panašiai mąstančiomis žemyno šalimis anksčiau šiais metais iškėlė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas).

2020 metų pradžioje iš ES išstojusios JK ministrė pirmininkė Liz Truss (Liz Tras) kol kas nepranešė, ar dalyvaus spalio 6 dieną rengiamame aukščiausiojo lygio susitikime.

Anksčiau šį mėnesį premjere tapusi L. Truss papiktino ES, kai, eidama užsienio reikalų sekretorės pareigas, pasiūlė iš dalies atšaukti susitarimą, reglamentuojantį prekybos su Šiaurės Airija taisykles po „Brexito“.

Klausimas, ar siųsti kvietimą Turkijai, turinčiai įsisenėjusių teritorinių ginčų su ES narėmis Graikija ir Kipru, 27 šalis vienijančiame bloke sukėlė nemažai diskusijų.

Turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) dar nepatvirtino, ar dalyvaus susitikime.

Vienas ES pareigūnas sakė, kad pradiniai „informaciniai susitikimai“ su pakviestaisiais buvo „labai sėkmingi“.

27 ES valstybės narės į viršūnių susitikimą kviečiamos automatiškai.

Taip pat kviečiami dalyvauti Armėnijos, Azerbaidžano, Sakartvelo, Moldovos, Norvegijos, Šveicarijos ir šešių Vakarų Balkanų šalių vadovai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Aisk

Šios ministrė pirmininkės siekiai neaiškūs kolkas tautai,yra kažkokie kategoriški ir kažkokie labai rimti.Manau bus kažkokių ypatingų pokyčių Anglijoje.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS