ES lyderiai išreiškė visišką solidarumą ir pasiūlė daugiau skubios pagalbos Turkijai | Diena.lt

ES LYDERIAI IŠREIŠKĖ VISIŠKĄ SOLIDARUMĄ IR PASIŪLĖ DAUGIAU SKUBIOS PAGALBOS TURKIJAI

Dvidešimt septynių Europos Sąjungos valstybių narių vadovai ketvirtadienį raštu kreipėsi į Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną), norėdami išreikšti „visišką solidarumą“ ir pasiūlyti daugiau skubios pagalbos po pražūtingo žemės drebėjimo.

„Esame pasirengę toliau didinti paramą glaudžiai bendradarbiaudami su Turkijos valdžios institucijomis. Mūsų mintys ir toliau bus su jumis ir jūsų žmonėmis“, – teigė jie.

Vadovai šį pranešimą Turkijos prezidentui išsiuntė prasidėjus Briuselyje vykstančiam aukščiausiojo lygio susitikimui. Diplomatai pridūrė, kad bandys surengti nuotolinį pokalbį su R. T. Erdoganu, tačiau dar nėra aišku, ar tai padaryti bus įmanoma.

Ankstyvą pirmadienio rytą pietryčių Turkiją ir kaimyninę Siriją sukrėtė stiprus 7,8 balo žemės drebėjimas, nusiaubęs daug miestų ir pradužęs daugiau kaip 17 500 žmonių.

Daugelis pasaulio šalių, įskaitant ES valstybes nares, atsiuntė skubios pagalbos komandas ir humanitarinę paramą, o Europa, nerimaudama dėl naujos pabėgėlių bangos iš šio regiono, stengiasi prisidėti kuo daugiau.

Ketvirtadienį išsiųstas laiškas yra skirtas tik Turkijos prezidentui ir nebuvo adresuotas Sirijos lyderiui Basharui al Assadui (Bašarui Asadui), kurio autokratiniam režimui taikomos tarptautinės sankcijos dėl jo šalyje vykstančio pilietinio karo žiaurumų.

Vietoj to šalių vadovai pareiškė, kad ES „solidarizuojasi su Turkijos ir Sirijos žmonėmis šios tragedijos akivaizdoje“.

Sirijos sukilėlių kontroliuojamas teritorijas pasiekė pirma pagalba

Sukilėlių kontroliuojamą šiaurės vakarų Siriją ketvirtadienį pasiekė pagalbos vilkstinė – pirmoji po pražūtingo žemės drebėjimo, nusinešusio tūkstančius gyvybių, naujienų agentūrai AFP sakė Bab al Chavos pasienio posto pareigūnas.

„Šiandien įvažiavo pirmasis Jungtinių Tautų pagalbos konvojus“, – sakė sienos perėjos atstovas žiniasklaidai Mazenas Alloushas (Mazenas Alušas).

Naujienų agentūros AFP korespondentas matė šešis sunkvežimius, vežusius palapines ir higienos reikmenis iš Turkijos.

M. Alloushas pažymėjo, kad pristatymo buvo tikimasi dar prieš pirmadienio žemės drebėjimą, tačiau sakė: „Tai galėtų būti laikoma pirminiu Jungtinių Tautų atsaku, po kurio, kaip mums buvo pažadėta, turėtų būti siunčiami didesni konvojai padėti mūsų žmonėms.“

Pagalbos pristatymo iš Turkijos į sukilėlių kontroliuojamą Siriją per Bab al Chavos perėją mechanizmas yra vienintelis būdas, kuriuo JT pagalba gali pasiekti civilius gyventojus, nesinaudojant Sirijos vyriausybės pajėgų kontroliuojamomis teritorijomis.

Nors pačiai perėjai 7,8 balo žemės drebėjimas žalos nepadarė, į ją vedantis kelias buvo apgadintas ir tai laikinai sutrikdė veiklą, antradienį sakė JT atstovas.

Tuo metu Turkiją ir Siriją sukrėtusio didžiulio žemės drebėjimo aukų skaičius ketvirtadienį viršijo 17,5 tūkst., o viltys rasti išgyvenusių žmonių, įstrigusių po griuvėsiais šaltyje, blėsta.

Pareigūnai ir medikai teigė, kad Turkijoje žuvo 14 351 žmogus, o Sirijoje – 3 162 žmonės, taigi, iš viso žuvo mažiausiai 17 513 žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS