Ch. Michelis: ES netrukus įves naujas sankcijas Baltarusijai (atnaujinta) | Diena.lt

CH. MICHELIS: ES NETRUKUS ĮVES NAUJAS SANKCIJAS BALTARUSIJAI (ATNAUJINTA)

Europos Sąjunga (ES) trečiadienį paskelbė nepripažįstanti prezidento rinkimų Baltarusijoje rezultatų, o Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles’is Michelis pranešė, kad ES greitu metu įves sankcijas „dideliam skaičiui“ pareigūnų, kurie yra atsakingi už prezidento rinkimų klastojimą ir smurtinį protestų malšinimą Baltarusijoje.

„Tvirtai remiame Baltarusijos žmonių teisę spręsti savo likimą ir ES greitu metu įves sankcijas dideliam skaičiui asmenų, atsakingų už smurtą, represijas ir rinkimų klastojimą“, – sakė Ch. Michelis po skubaus virtualaus ES viršūnių susitikimo.

Kaip pranešama, sankcijos apims draudimą keliauti ES ir turto įšaldymą.

„Šie rinkimai nebuvo nei laisvi, nei sąžiningi, ir neatitiko tarptautinių standartų. Nepripažįstame rezultatų, kuriuos pateikė Baltarusijos valdžia“, – pabrėžė EVT pirmininkas.

„Baltarusijos žmonės nusipelno geresnio. Jie nusipelno turėti demokratinę teisę išrinkti savo lyderius ir formuoti ateitį“, – sakė Ch. Michelis ir pridūrė, kad padėtis Baltarusijoje kelia vis didesnį nerimą, o smurtas prieš taikius protestuotojus sukrečiantis ir nepriimtinas.

Bloko lyderiai trečiadienį surengto skubaus virtualaus susitikimo metu aptarė, kaip geriausiai reaguoti į krizę Baltarusijoje. ES lyderiai pareiškė visišką palaikymą Baltarusijos žmonėms, kurie nori taikaus perėjimo prie demokratijos.

„Mūsų žinutė aiški. Smurtas privalo liautis ir turi būti pradėtas taikus ir visapusiškas dialogas“, – teigė Ch. Michelis.

Charles’is Michelis. Scanpix nuotr.

A. Merkel: ES šalys nepripažįsta rinkimų Baltarusijoje rezultatų

ES valstybės narės nepripažįsta prezidento rinkimų Baltarusijoje rezultatų, paskelbė Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

„Rinkimai nebuvo nei sąžiningi, nei laisvi, ir dėl šios priežasties šių rinkimų rezultatai negali būti pripažinti“, – sakė A. Merkel per spaudos konferenciją po skubaus virtualaus ES viršūnių posėdžio.

Angela Merkel. EPA-ELTA nuotr.

Trečiadienį buvo surengta neeilinė Europos Vadovų Tarybos (EVT) vaizdo konferencija, kurios metu ES šalių lyderiai aptarė krizę Baltarusijoje.

Kanclerė, kurios šalis šiuo metu pirmininkauja ES Tarybai, taip pat pasmerkė brutalų smurtą prieš protestuotojus Baltarusijoje.

Baltarusijoje po ginčytinų rugpjūčio 9-osios dienos prezidento rinkimų nerimsta masiniai protestai prieš prezidentą Aliaksandrą Lukašenką. Rinkimų rezultatai laikomi suklastotais. Oficialiais duomenimis, dabartinis valstybės vadovas A. Lukašenka surinko 80,1 proc. balsų, o opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja gavo 10,12 proc.

S. Cichanouskaja, pabėgusi į Lietuvą, ragino ES lyderius „nepripažinti šių suklastotų rinkimų rezultatų.“

Per protestus buvo sulaikyta tūkstančiai demonstrantų, o dauguma jau paleistų protestuotojų teigia, kad sulaikymo įstaigose buvo skriaudžiami ir net kankinami. Keli demonstrantai žuvo.

GALERIJA

  • Asociatyvi nuotr.
  • Ch. Michelis: ES netrukus įves naujas sankcijas Baltarusijai <span style=color:red;>(atnaujinta)</span>
  • Ch. Michelis: ES netrukus įves naujas sankcijas Baltarusijai <span style=color:red;>(atnaujinta)</span>
EPA-ELTA nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

Baltarusijos kariskiai ant sienos su Lenkija ir Lietuva sulaike 2 furas su ginklais baltarusijos opozicijai.

Anonimas

ES nori kad baltarusiai butu demokratiski 2 metrai gylyje kapinese.

Anonimas

uo arabai nutare,na kas ta es ar usa,tai tuscia vieta,viskam vadovauja arabai is telavivo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS