ES lyderiai reikalauja „pagarbos“ iš Turkijos | Diena.lt

ES LYDERIAI REIKALAUJA „PAGARBOS“ IŠ TURKIJOS

Europos Sąjungos lyderiai ketvirtadienį pareikalavo, kad Turkija pademonstruotų jiems šiek tiek pagarbos, ir perspėjo, kad jos kėsinimasis į Graikijos vandenis yra „visiškai nepriimtinas“.

27 šalių lyderiai surengė vaizdo konferenciją, norėdami aptarti koronaviruso pandemiją, tačiau Europos Vadovų Tarybos vadovas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) sakė, kad jie taip pat aptarė ginčą Viduržemio jūroje.

Turkija dislokavo savo tyrimų laivą ieškoti dujų vandenyse, į kuriuos pretenzijas reiškia Graikija, o šis žingsnis išprovokavo nuožmų žodžių karą su Europos lyderiais ir privertė Bendriją iškelti galimų sankcijų klausimą.

NATO įsteigė specialią telefono liniją, padedančią Graikijos ir Turkijos kariškiams išvengti atsitiktinių susidūrimų, o Vokietija vadovauja diplomatinėms pastangoms.

Tačiau Prancūzijos tvirtai remiami Graikija ir Kipras ragina imtis griežtesnių veiksmų. ES vadovai turi grįžti prie šio klausimo kitame aukščiausiojo lygio susitikime.

Mes pasiūlėme aiškų būdą siekti pozityvios darbotvarkės su Turkija. Iki šiol Turkija nepasirinko šio kelio.

„Mes išreiškėme nusistatymą būti gerbiamiems ir sutarėme dirbti dviem keliais: pozityviu ir ne tokiu pozityviu“, – sakė Ch. Michelis.

„Mes pasiūlėme aiškų būdą siekti pozityvios darbotvarkės su Turkija. Iki šiol Turkija nepasirinko šio kelio“, – pridūrė jis.

„Smerkiame neseniai priimtus vienašališkus veiksmus Viduržemio jūros rytuose, provokacijas ir retoriką, kurios yra visiškai nepriimtinos“, – perspėjo Ch. Michelis.

„Gruodį turėsime progą grįžti prie šios temos“, – sakė jis, kalbėdamas apie kitą suplanuotą ES viršūnių susitikimą, kuriame 27 valstybės narės gali nuspręsti imtis veiksmų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Pažystu

turkus, jie pusiau laukiniai ir su jais deja tik jega veikia.. nera jie tokie kieti is tikro..

Ir teisingai

Turkija daro. Juk ta ES tik dykaduoniu gauja.

turkai juokiasi is tu ES pediku.....

su ju naiviais prasymais ,kad juos ,,,gerbtu,,,,....Jei norit ES puskvaisiai ,kad jus gerbtu ...y vidurzemio jura atsiuskit bendra ES kariny laivyna su povandeniniais laivais ,o turku laiva tyrinejanty naftos ir duju telkinius prie Graikijos krantu paskandinkit su visu turiniu naxren.... Stai tuomet jus turkai prades GERBT .. ir bandys uzmegst draugiskus santykius....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS