ES ministrai susitiks su aukščiausio rango Izraelio ir palestiniečių diplomatais | Diena.lt

ES MINISTRAI SUSITIKS SU AUKŠČIAUSIO RANGO IZRAELIO IR PALESTINIEČIŲ DIPLOMATAIS

Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai pirmadienį surengs keletą susitikimų su savo kolegomis iš Izraelio, Palestinos savivaldos ir svarbių Arabų šalių, kurių metu bus kalbama apie Gazos karą ir būsimo taikos susitarimo perspektyvas, pranešė pareigūnai.

Nemanoma, kad įvyks Izraelio užsienio reikalų ministro Israelio Katzo ir jo palestiniečių kolegos Riyado al-Malikio susitikimas, kai jie atvyks į Briuselį.

Tvyrant susirūpinimui, kad Artimuosius Rytus gali apimti platesnis konfliktas, su Europos ministrais Briuselyje taip pat susitiks Egipto, Jordanijos ir Saudo Arabijos užsienio reikalų ministrai.

Europos diplomatai sakė, kad jų tikslas yra išgirsti abiejų pusių nuomones dėl galimų būdų sustabdyti smurtą ir tolesnių žingsnių ilgalaikio sprendimo link.

ES sunkiai sekasi užimti vieningą poziciją dėl karo Gazos Ruože, nes tokie ištikimi Izraelio rėmėjai, kaip Vokietija, atmeta tokių šalių, kaip Ispanija ir Airija, reikalavimus nedelsiant nutraukti ugnį.

Gazos Ruožą kontroliuojantis islamistinis judėjimas „Hamas“ spalio 7 d. prieš Izraelį netikėtai surengė išpuolius, kurie, izraeliečių duomenimis, pareikalavo maždaug 1 140 gyvybių. Smogikai per atakas taip pat pagrobė apie 250 įkaitų. Izraelio skaičiavimu, 132 pagrobti asmenys vis dar yra Gazos Ruože. Reaguodamas į išpuolius, Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“ ir inicijavo negailestingą bombardavimą ir sausumos invaziją į Gazos Ruožą – ši kampanija, pasak tenykštės Sveikatos ministerijos, iki šiol pražudė mažiausiai 24 762 palestiniečius.

ES pareigūnai suformulavo plačius reikalavimus, susijusius su „diena po“ dabartinio karo Gazos Ruože pabaigos, ragindami nevykdyti ilgalaikės Izraelio okupacijos, nutraukti „Hamas“ valdymą ir šios teritorijos valdymo procese numatyti vaidmenį Palestinos savivaldai.

27 šalių blokas ir Jungtinės Valstijos mano, kad Palestinos valstybės sukūrimas yra vienintelis būdas užtikrinti ilgalaikę taiką. Tačiau dešiniųjų pažiūrų Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ketvirtadienį atmetė tokius siūlymus.

Prancūzija anksčiau sakė, kad pirmadienį ES priims sankcijas „Hamas“ dėl spalio 7-osios išpuolių.

Islamistinio judėjimo politinis lyderis Gazos Ruože Yahya Sinwaras antradienį buvo įtrauktas į ES teroristų sąrašą. ES jau yra pripažinusi „Hamas“ teroristine organizacija.

Kaip teigia diplomatai, ES šalys taip pat ruošia sankcijas, nukreiptas prieš Izraelio naujakurius „ekstremistus“ Vakarų Krante.

Regione stebint vis daugiau smurto atvejų, šią savaitę ES šalys uždegė pradinę žalią šviesą galimybei sukurti jūrų misiją, skirtą padėti apsaugoti laivus Raudonojoje jūroje nuo Jemeno hučių atakų. Pirmadienį vyksiančiame ES ministrų susitikime numatyta aptarti šią misiją, tačiau ją planuojama užbaigti tik kitą mėnesį.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

dušanski pasekėjai

izraelis negali buti ileistas i Eurovizija.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS