ES narės ragina Vengriją neblokuoti paramos Ukrainai | Diena.lt

ES NARĖS RAGINA VENGRIJĄ NEBLOKUOTI PARAMOS UKRAINAI

  • 0

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas pirmadienį paragino bloką padidinti paramą Ukrainai, Vengrijai grasinant šią savaitę vyksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime vetuoti tolesnę paramą karo draskomai šaliai.

Po to, kai dėl respublikonų JAV Kongrese pasipriešinimo paramos Ukrainai ateitis tapo miglota, daugėja nuogąstavimų, kad gali sutrikti Europos parama Ukrainai.

„Tikiuosi, kad Europos vienybė nebus palaužta, nes dabar ne laikas silpninti mūsų paramą Ukrainai“, – prieš bloko užsienio reikalų ministrų susitikimą sakė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis).

Ketvirtadienį 27 bloko lyderiai surengs svarbų susitikimą, kuriame Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, žinomas kaip artimiausias Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas ES, grasina blokuoti milijardinę pagalbą ir atidėti derybas dėl Ukrainos narystės Europos Sąjungoje.

Suomijos užsienio reikalų ministrė Elina Valtonen Vengrijos poziciją pavadino labai apgailėtina.

Europoje praeityje susidūrėme su daugybe iššūkių, vidinių sunkumų, ir kiekvieną kartą juos įveikdavome.

„Labai svarbu, kad mes ir toliau teiktume pagalbą Ukrainai tol, kol ji bus reikalinga, ir ne tik dėl Ukrainos, bet ir dėl mūsų pačių“, – sakė ji.

Europos diplomatai mano, kad V. Orbanas stabdo paramą Ukrainai, norėdamas paspausti Briuselį, kad jis išmokėtų milijardus įšaldytų eurų, nes Budapeštas ėmėsi žingsnių dėl teismų nepriklausomumo stiprinimo.

„Tai neturėtų būti derybų žaidimas, bet, žinoma, šioje situacijoje turime rasti visus įmanomus kanalus, galinčius padėti pasiekti išvadą“, – sakė E. Valtonen.

Latvijos premjeras Krišjanis Karinis sakė, kad Vengrijos pozicija yra iššūkis.

„Europoje praeityje susidūrėme su daugybe iššūkių, vidinių sunkumų, ir kiekvieną kartą juos įveikdavome“, – tvirtino jis.

Šią savaitę vyksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime ES ketina susitarti dėl papildomos 50 mlrd. eurų finansinės pagalbos Ukrainai, 5 mlrd. eurų papildyti Kyjivui skirtą ginklų fondą ir pradėti derybas dėl Ukrainos prisijungimo prie bloko.

Gairės: ES, Vengrija, karas Ukrainoje, parama Ukrainai, Viktoras Orbanas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS