ES nedalyvaus Rusijos organizuojamoje konferencijoje dėl Sirijos pabėgėlių sugrįžimo | Diena.lt

ES NEDALYVAUS RUSIJOS ORGANIZUOJAMOJE KONFERENCIJOJE DĖL SIRIJOS PABĖGĖLIŲ SUGRĮŽIMO

Europos Sąjunga antradienį paskelbė, kad  nedalyvaus šią savaitę vyksiančioje tarptautinėje konferencijoje dėl pabėgėlių sugrąžinimo į Siriją, pareiškusi, kad svarbiausias prioritetas yra užtikrinti, kad žmonėms būtų saugu sugrįžti į konflikto draskomą šalį.

Rusijos organizuojamą trečiadienį turinčią prasidėti dviejų dienų konferenciją kritikuoja Jungtinių Tautų ir JAV pareigūnai.

Tuo metu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pareiškė, kad didelėse Sirijos teritorijose yra gana ramu ir kad atėjo laikas milijonams šalį palikusių žmonių  grįžti namo ir padėti atstatyti šalį.

Tačiau ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis pareiškė, kad tokią konferenciją rengti dar anksti.

„ES ir jos valstybės narės šioje konferencijoje nedalyvaus“, – sakoma jo pareiškime.

Pasak J. Borrellio, Bendrija mano, kad „šiuo metu svarbiausias prioritetas – imtis veiksmų, kad būtų sukurtos sąlygos saugiam, savanoriškam, oriam ir tvariam pabėgėlių ir šalies viduje namus palikusių žmonių sugrįžimui į savo teritorijas“.

Per devynerius Sirijos konflikto metus žuvo maždaug pusė milijono žmonių, daugiau nei milijonas buvo sužeista;  5,6 milijono pabėgo į užsienį, daugiausia kaimynines šalis. Šeši milijonai iš prieš karą buvusių 23 milijonų Sirijos gyventojų paliko savo namus, bet liko šalyje.

JT tarpininkautas politinis procesas jau mėnesius stringa. Daugelis Vakarų valstybių kaltina Damaską stabdant pažangą šiame procese. Daug sirų ir Vakarų valstybės mano, kad dabartinės sąlygos Sirijoje kol kas nėra palankios masiniam pabėgėlių sugrįžimui.

Tam pritarė ir J. Borrellis, pareiškęs, kad niekas neturi būti verčiamas grįžti atgal.

„Šiuo metu sąlygos Sirijoje neleidžia skatinti didelio masto savanorišką sugrįžimą, atsižvelgiant į saugumą ir orumą, kaip tai numato tarptautinė teisė“, – nurodė jis.

Pasak J. Borrellio, saugiam pabėgėlių sugrįžimui išlieka daug kliūčių, įskaitant „šaukimą į kariuomenę, masinius suėmimus, priverstinius dingimus, kankinimus, fizinį ir lytinį smurtą, diskriminaciją dėl galimybės turėti būstą, žemės ir turto, o taip pat prastą pagrindinių paslaugų kokybę arba jų nebuvimą“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Čiubaka

nx jiems ten grįžti, jei čia beretiniai bambukai duoda gyvenamą plotą ir dar pinigų primoka už nieko neveikimą. O sugrįžus reikės dar atstatinėt jankių ir teroristų suniokotą šalį.

Skaitytojas

Jooo, pabėgėliai ims ir grįš atstatinėt nusikalstamo Asado režimo ir Rusijos pajėgų nuniokotą šalį...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS