ES neplanuoja prisidėti prie JAV atakų prieš hučių pozicijas Jemene | Diena.lt

ES NEPLANUOJA PRISIDĖTI PRIE JAV ATAKŲ PRIEŠ HUČIŲ POZICIJAS JEMENE

Į ES karinės misijos planus apsaugoti komercinę laivybą Raudonojoje jūroje neįeina įgaliojimai prisidėti prie JAV atakų prieš hučių pozicijas Jemene, penktadienį naujienų agentūrai „dpa“ pasakė keletas ES diplomatų.

Karinio jūrų laivyno laivai turėtų patruliuoti ir lydėti laivus bei „sugebėti numušti atskrendančius bepiločius orlaivius ir raketas“, bet sausumos operacijose jie nedalyvaus, paaiškino vienas ES diplomatas.

Po Izraelio karo su „Hamas“ pradžios, Irano remiami hučių sukilėliai Raudonojoje jūroje ne kartą puolė laivus, kuriuos jie įtaria ryšiais su Izraeliu, tokiu būdu priversdami didžiąsias laivybos kompanijas vengti šio svarbaus tarp Europos ir Azijos prekybos maršruto Sueco kanalu.

Atsakydamos į išpuolius, Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir kitos Vakarų sąjungininkės surengė keletą antskrydžių prieš kelias hučių sukilėlių pozicijas Jemene, dar labiau padidindamos įtampą Vidurio Rytuose ir pažadindamos platesnio regioninio konflikto šmėklą.

Esamuose planuose numatyta, kad Europos karo laivai būtų dislokuojami regione, jų misija būtų apginti krovininius laivus, gynybos nuo išpuolių prieš komercinius laivus arba savigynos tikslais naudojant tinklus, nurodė ES diplomatai.

Kitą pirmadienį ES užsienio reikalų ministrai susitiks Briuselyje, kad aptartų šiuos planus. Šaltiniai Vokietijos vyriausybėje pranešė, kad Vokietija ketina į jūrų operaciją siųsti savo fregatą „Hessen“.

Tikimasi, kad Europos Sąjunga vasarį galutinai patvirtins šiuos planus, o pati operacija bus pradėta netrukus po to. Parengus ir patvirtinus galutinius ES karinės misijos planus, fregatos dislokavimą dar turės patvirtinti Vokietijos parlamentas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

reiktu dasidet

ir butinai :Ne vieno afrikos 'pabegelio' neisileidziant .Juoda spalva yra Blogis ateities .

Raketa

Dar nesunaikino tu teroristu?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS