ES nepripažįsta A. Lukašenkos teisėtu Baltarusijos prezidentu | Diena.lt

ES NEPRIPAŽĮSTA A. LUKAŠENKOS TEISĖTU BALTARUSIJOS PREZIDENTU

Europos Sąjunga nepripažįsta spaudžiamo lyderio Aliaksandro Lukašenkos teisėtu Baltarusijos prezidentu, antradienį pareiškė bloko diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis).

Kalbėdamas Europos Parlamente, jis pažymėjo, kad rugpjūčio 9 dieną įvykę rinkimai, kurių laimėtoju buvo paskelbtas nuo 1994-ųjų Baltarusiją valdantis A. Lukašenka, buvo nesąžiningi.

Po ginčijamų rinkimų šalyje prasidėjo beprecedenčiai antivyriausybiniai protestai, o tarptautinė bendruomenė pasmerkė baltarusių saugumo pajėgų susidorojimą su demonstrantais.

„Padėtis mums aiški. Rugpjūčio 9-osios rinkimus laikome nesąžiningais“, – europarlamentarams sakė J. Borrellis.

„Nepripažįstame Lukašenkos teisėtu Baltarusijos prezidentu“, – pridūrė jis.

ES anksčiau jau buvo pareiškusi, kad nepripažįsta A. Lukašenkos perrinkimo teisėtu ir kad ruošiasi paskelbti sankcijas asmenims, atsakingiems už balsavimo rezultatų klastojimą ir protestų malšinimą.

Anot J. Borrellio, Baltarusijoje buvo sulaikyta jau daugiau nei 7 500 taikių protestuotojų, taip pat užfiksuota apie 500 kankinimo atvejų.

Tačiau diplomatai nurodo, jog ES sankcijas Minskui blokuoja Kipras, reikalaujantis iš pradžių imtis baudžiamųjų priemonių Turkijos atžvilgiu, kilus ginčui dėl gamtinių dujų žvalgymo Viduržemio jūros rytuose.

J. Borrellis pareiškė, kad ant kortos pastatytas ES patikimumas. Jis paragino valstybes nares iki kitos savaitės pabaigoje numatyto Bendrijos viršūnių susitikimo aprobuoti sankcijas, reikalaujančias vienbalsio pritarimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Kopūstas.

Nu žinoma, įkišęs savo Straublį į lovį nuo jo Kuilys ir neatsitrauks.

Anonimas

Na ir kas kad nepripazino? Batkai nei silta nei salta tas pyderu pripazinimas.

F-35 --vaflioriuj pyzd.....kamsciu yklotu naikintuvuj

von lansberklyniu utele y tvarta Ozio spirus rinkt....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS