ES pareigūnai Azerbaidžane ieško galimybių sumažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų | Diena.lt

ES PAREIGŪNAI AZERBAIDŽANE IEŠKO GALIMYBIŲ SUMAŽINTI PRIKLAUSOMYBĘ NUO RUSIŠKŲ DUJŲ

Europos Sąjungos energetikos komisarė penktadienį apsilankė Azerbaidžane, ieškodama galimybių diversifikuoti Bendrijos energijos išteklių šaltinius ir sumažinti priklausomybę nuo Rusijos dujų, tvyrant įtampai su Maskva dėl Ukrainos.

Už energetiką atsakinga Europos Komisijos narė Kadri Simson susitiko su Azerbaidžano autoritariniu lyderiu Ilhamu Aliyevu (Ilchamu Alijevu) aptarti galimybę padidinti dujų tiekimą iš šios Kaukazo šalies.

Eurokomisarę lydėjo kelių kitų ES šalių, taip pat Jungtinės Karalystės ir JAV pareigūnai.

K. Simson ir I. Aliyevas aptarė Pietų dujų koridoriaus (Southern Gas Corridor, SCG) dujotiekį, kuriuo nuo 2020 metų energijos ištekliai iš Kaspijos jūros telkinių tiekiami Europai.

Vakarų šalys teigia, kad Maskva planuoja įsiveržti į Ukrainą. Padidėjus įtampai nuogąstaujama, kad Maskva gali sumažinti arba nutraukti dujų tiekimą Europai.

Kai kurie ES veikėjai kaltino Rusiją dirbtinai kurstant energijos krizę, kad padidėtų spaudimas Vakarų valstybėms.

„Norime, kad iš Azerbaidžano į Europą eksportuojamų dujų kiekis pasiektų 10 mlrd. kubinių metrų, – po derybų per spaudos konferenciją sakė K. Simson. – Šis projektas svarbus, atsižvelgiant į stygių ir kylančias kainas energijos rinkoje.“

Eurokomisarė pridūrė, kad Briuselis palaiko „stiprius dvišalius ryšius“ Azerbaidžanu ir vadino Baku „patikimu energijos tiekimo partneriu“.

I. Aliyevas savo ruožtu pabrėžė, kad Baku praeitais metais eksportavo 19 mlrd. kubinių metrų dujų. Iš jų 8,5 mlrd. kubų buvo parduota Turkijai, dar 7 mlrd. kubų – Italijai. Azerbaidžanas taip pat eksportavo dujų į Sakartvelą, Graikiją ir Bulgariją.

Prezidentas pridūrė, kad Albanija irgi gaus dujų iš Baku, kai „baigs statyti savo dujų skirstymo tinklą“.

Santykiai žengia į naują fazę

Azerbaidžano lyderis anksčiau gyrė savo šalies ir ES bendradarbiavimo naują skirsnį.

„Bendradarbiavimas tarp ES ir Azerbaidžano [energetikos] srityje įžengė į naują fazę“, – sakoma I. Aliyevo pranešime.

Anksčiau susitikusi su Azerbaidžano energetikos ministru Parvizu Shahbazovu (Parvizu Šachbazovu) K. Simson per „Twitter“ parašė: „Susitarėme stiprinti mūsų partnerystę tiek dujų sektoriuje, tiek atsinaujinančių šaltinių srityje.“

SCG dujotiekį sudaro vamzdynai, einantys per Azerbaidžaną, Sakartvelą, Turkiją ir Graikiją iki Italijos per Adrijos jūrą.

Praeitais metais Baku pradėjo tiekti dujas Europos kryptimi į savo didžiulio telkinio „Shah Deniz“ Kaspijos jūroje.

Daugiau kaip 40 proc. savo suvartojamų dujų Europa gauna iš Rusijos.

Vakarų šalys pastaruoju metu stengėsi užsitikrinti alternatyvių sprendinių, ypač didindamos suskystintų gamtinių dujų (SGD) importą.

Nuo 2003 metų Azerbaidžanui vadovaujantis I. Aliyevas žmogaus teisių grupių ir Vakarų šalių buvo kaltinamas susidorojimu su oponentais, žiniasklaida ir žodžio laisve.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Šiek tiek analizuojantis materialistiškai

Geriausia priemonė mažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų yra mažinti priklausomybę nuo pačių dujų. Neturi būti demagogijos - skelbiami visokie žalieji kursai, planai naikinti automobilius su degalais, bet neturi plano iš kur bus gauta elektros energija elektromobiliams - jei iš dujų, tai bus blogiau nei su dyzeliniais automobiliais, nes bendras ciklo dujos - elektromobilio energija NVK mažesnis nei autonominio proceso, o kur dar procesų pašaliniai kenksmingi faktoriai. ES energetikos komisarė kaip ir ES politikai per daug žali kita prasme - neiškepę, nematantys realios ateities, o tik svajones.

ano

dujos tai nekvepia nei putinu nei kokiu erdoganu nebent nato jas /pagerino/ grafenoksidu?

tai

neregeto masto euroidijotizmas valdomas fon de libmadam kuriai paciai /sakes/ uztat ir lenda i /sikna/ pentaobam artistam kuriu paciu /kadencija/ ant /supuvusios virvutes/ kabo ======
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS